^

Egészség

A hideg okai

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A hideg okai egyszerűek. Átlagosan a felnőttek évente 4-6 évig hidegek, a 6-8 éves gyermekek pedig a munkahelyen elveszett idő 40% -át, az iskolai távollétek 30% -át teszik ki. Az USA-ban évente több millió hideghulladék jelent meg. [1]Mik a hideg okok és hogyan lehet őket elkerülni?

Hogyan kezdődik a hideg?

A közönséges hideg olyan cseppekkel kezdődik, amelyek a levegőben terjednek tüsszentés és köhögés közben, vagy nagyon piszkos ujjakkal. Ezután a vírus az orrjáratok mélységébe lép, ahol csatlakozik az adenoid régióhoz, és ott elkezd szaporodni. 10 - 12 órával a szervezet megpróbálja megvédeni magát, pontozás a mirigy váladékot emberben elkezd tüsszögés és köhögés. Akkor úgy érzi, az első jelei a hidegnek.

Jellemzően a hideg tünetek az első 48 órában rosszabbodnak, majd elkezdenek leereszkedni. A legtöbb megfázás körülbelül egy hétig tart, bár a rossz hideg eset hosszabb ideig tarthat.

Hideg vírusok

Több mint 200 különböző vírus okoz hideget. A leggyakoribbak a következők:

A rhinovírusok a hideg okai

Rinovírusok, rosszindulatú elkövetők, akik a legkorábbi őszi, tavaszi és nyári időszakban a legaktívabbak. Összességében több mint 110 különböző típusú rhinovírust azonosítottak. A legveszélyesebb rhinovírusok gyakran súlyos betegségekhez vezetnek. Például néhány hideg vagy parainfluentát okozó vírus súlyos, alacsonyabb légúti fertőzésekhez, tüdőgyulladáshoz vezethet, különösen kisgyermekeknél.[2]

A koronavírusok a hideg okai

A tudósok úgy vélik, hogy a koronavírus a felnőtteknél a leggyakoribb hidegbetegségek arányát okozza. Ezek a hideg vírusok télen és kora tavasszal a legaktívabbak. A több mint 30 koronavírusfaj közül három vagy négy aktívan fertőz meg embert.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

A hideg egyéb okai

A felnőttek körülbelül 10–15% -a hideg vírusokkal fertőzött, és a felső légutak egyéb súlyosabb betegségei is okozhatnak.

A felnőtteknél a megfázás 20% -30% -ának oka, ami arra utal, hogy vírusos, még mindig nem ismert. Az orvosok azt mondják, hogy a felnőtteknél megfázást okozó vírusok nyilvánvalóan hidegek gyermekeknél: okok, tünetek, hideg és gyermekek kezelése. Valójában a megfázás alatt álló gyermekek vizsgálatakor elég nehéz meghatározni tüneteik pontos okát.

Mostanáig nincs bizonyíték arra, hogy a test hypothermia vagy túlmelegedése miatt hideg lenne.

Stressz, allergia és megfázás

Nincs bizonyíték arra, és az a tény, hogy az okok a megfázás összefüggésbe hozható tényezők, mint például a megerősítése testmozgás, túlzott diéta, vagy megnagyobbodott mandulák vagy orrpolip. Másrészt a tanulmányok azt mutatják, hogy a pszichológiai stressz és a torok nyálkahártyáját érintő allergiás betegségek növelhetik a hideg vírusok okozta fertőzés kockázatát.

A megfázás okai megakadályozhatók védintézkedésekkel. Például ne kommunikáljon a vírusokkal fertőzött emberekkel, védje meg magát a stressztől, és győződjön meg róla, hogy zöldséget és gyümölcsöt is tartalmaz az étrendben.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.