^

Egészség

A
A
A

Gyakori görcsök (görcsös szindróma)

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Gyermekeknél a convulzív szindróma az epilepszia, a spasmofilia, a toxoplazmózis, az encephalitis, a meningitis és más betegségek tipikus manifesztációja. A rohamok metabolikus rendellenességekben fordulnak elő (hipokalcémia, hipoglikémia, acidózis), endocrinopathia, hypovolemia (hányás, hasmenés), túlmelegedés.

A rohamok kialakulásához számos endogén és exogén tényező lehet: mérgezés, fertőzés, trauma, központi idegrendszeri betegségek. Újszülötteknél a rohamok oka fulladás, hemolítikus betegség, a központi idegrendszer veleszületett rendellenességei lehetnek. 

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

A görcsös szindróma tünetei

Gyermekeknél a gyulladásos szindróma hirtelen alakul ki. Vannak motoros izgalom. A kinézet vándorlássá válik, a fej visszahúzódik, az állkapcsok szorosak. Jellemző a felső végtagok hajlítása a csukló- és könyökcsuklókon, az alsó végtagok egyenesítése mellett. Bradikardia alakul ki. Meg lehet állítani a légzést. A bőr színe a cianózisig változik. Majd egy mély lélegzet után a légzés zajos lesz, és a ciánózis elárulja a gyengeséget. A rohamok klónozhatják, tónusosak vagy klonikus-tonikusak lehetnek, az agyi struktúrák bevonásától függően. Minél kisebb a gyermek kora, gyakoribb generalizált rohamok fordulnak elő.

Hogyan ismerjük fel a rohamok szindrómáját a gyermekeknél?

Görcsöket csecsemők és kisgyermekek általában tónusos-klónusos karaktert, és akkor elsősorban a központi idegrendszerben, toxikus formák ARI és AEI, legalábbis - az epilepszia és spazmofilii.

A lázas gyermekek rohamai valószínűleg lázasak. Ebben az esetben nincsenek olyan betegek, akiknek görcsös rohama volt a gyermek családjában, az anamnézisben a normális testhőmérsékleten nem mutattak ki görcsöket.

A lázas görcsök általában 6 hónapos és 5 éves kor között alakulnak ki. Ugyanakkor rövid időtartamuk és alacsony gyakoriságuk (1-2 alkalommal a láz időszak alatt) jellemző. A testhőmérséklet 38 ° C feletti rohamok támadása során nem áll fenn fertőző agysérülés és membránjainak klinikai tünetei. Az EEG-n a focalis és a görcsös aktivitás görcsrohamait a rohamokon kívül nem észlelik, bár a perinatalis encephalopathia bizonyítékot mutat a gyermekben.

A lázas rohamok középpontjában a központi idegrendszer kóros reakciója a fertőző-toxikus hatású, az agy megnövekedett görcsös felkészültségével. Ez utóbbi egy genetikai hajlamot mutat a paroxizmális állapotokhoz, strukturálisan instabil agykárosodáshoz a perinatalis periódusban, vagy ezeknek a tényezőknek a kombinációjával. 

A lázas rohamok támadásának időtartama általában nem haladja meg a 15 percet (általában 1-2 perc). Általában konvulziók támadás bekövetkezik a magassága a láz és generalizált, amelyet az jellemez, elszíneződés a bőrön (blansírozás, kombinálható különféle árnyalatai diffúz cianózis) és a légzésszám (válik rekedt, legalábbis - a felület).

A gyermekek neurózis és ideggyengeség történni affektív-légúti roham, a Genesis, amely annak köszönhető, hogy oxigénhiány miatt a rövid távú, spontán apnoe megengedett. Ezek a görcsök elsősorban az 1-3 éves gyermekeknél fordulnak elő, és konverziós (hisztérikus) támadások. Általában a hyperopia családokban fordulnak elő. A támadásokat a tudatvesztés kísérheti, de a gyerekek gyorsan elszabadulnak ettől a körülménytől. Az érzelmi-légzési görcsök testhőmérséklete normális, nincs mérgezés jele.

A syncopal állapotot kísérő, az életre fenyegető görcsök nem jelentenek, és a kezelés nem igényel. Az izom összehúzódások (krampi) az anyagcserezavarok, általában a sók cseréje következtében keletkeznek. Például az ismétlődő, rövid távú rohamok 3 és 7 nap közötti életkor ("ötödik napi görcsök") kialakulását az újszülöttek cinkkoncentrációjának csökkenése magyarázza.

Amikor újszülöttkori epilepsziás encephalopathia (Ohtahara szindróma) dolgozzon tónusos görcsök, amelyek akkor jelentkeznek, mint egy sor közötti ébrenlét és az álom.

Az akusztikus görcsök esik az izom hangjának hirtelen elvesztése miatt. A Lennox-Gasto-szindrómával a fejfájást támogató izomtónus hirtelen elveszti a hangját, és a baba feje elesik. A Lennox-Gastaut-szindróma 1-8 évesen debütál. Klinikailag görcsrohamok triádja: tónusos axiális, atipikus hiányzások és miatoni esések. A támadások nagy gyakorisággal, gyakran epilepsziás állapotban fordulnak elő, a kezelés ellenállóak.

A Vesta szindróma az élet első évében (átlagosan 5-7 hónap) debütál. A támadások epilepsziás görcsök formájában fordulnak elő (flexor, extensor, mixed), amelyek mind axiális izmokat, mind végtagokat érintik. Napi tipikus rövid időtartamú és nagy gyakoriságú támadások, csoportosulásuk a sorozatban. Tudomásul veszik a szellemi és motorfejlesztési késedelmet születése óta.

Mit kell vizsgálni?

Gyermekeknél a görcsös szindróma sürgősségi ellátása

Ha a görcsöket a légzés, a keringés és a víz-elektrolit anyagcseréjének súlyos megsértése kísérte, pl. Olyan megnyilvánulások, amelyek közvetlenül veszélyeztetik a gyermek életét, a kezelést a korrekcióval kell kezdeni.

Enyhítésére görcsök előnyösek azok a gyógyszerek, melyek hatására minimális légzésdepressziót, - midazolam vagy diazepam (seduksen, Relanium, relium), és a nátrium-oxibát. Gyors és megbízható hatás a hexobarbital (hexenal) vagy tiopentál-nátrium alkalmazása. A hatás hiányában oxikolinvesztest alkalmazhat halotán (fluorotán) hozzáadásával.

Ha a súlyos légzési elégtelenség jelensége az elhúzódó szellőztetés használatát mutatja az izomrelaxánsok (jobb atrakurium-bezilat (tramium) használata esetén). Az újszülöttek és csecsemők hypocalcaemia vagy hypoglykaemia gyanúja esetén glükózt és kalcium-glükonátot kell beadni.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Gyermekek rohamok kezelésére

A legtöbb neurológus szerint nem ajánlott hosszú távú antikonvulzív terápiát az első görcsös paroxizmust követően előírni. A láz, a metabolikus rendellenességek, az akut fertőzések és a mérgezés hátterében előforduló egycsuklós támadások hatékonyan leállíthatók az alapbetegség kezelésében. Előnyben részesül a monoterápia.

A lázas rohamok fő kezelésére a diazepám. Ez beadható intravénásán (sibazon, seduksen, relanium) egyszeri dózisban 0,2-0,5 mg / kg (gyermekeknél megnövekedett korai 1 mg / kg), rektálisan vagy orálisan (clonazepam) dózisban 0,1-0,3 mg / (kgsut) a rohamok után vagy napi rendszerességgel megelőzés céljából. Hosszan tartó terápia esetén a fenobarbitál (egyszeri adag 1-Z mg / kg) általában nátrium-valproátot írnak elő. A leggyakoribb orális görcsoldók közé Finlepsinum (10-25 mg / kg per nap), antelepsin (0,1-0, W mg / kg per nap), suksilep (10-35 mg / kg per nap), fenitoin (2- 4 mg / kg).

Az antihisztaminok és az antipszichotikumok fokozzák az antikonvulzívumok hatását. Konvulzív állapotban, a légzés megszüntetésével és a szívmegállás veszélyével együtt érzéstelenítő és izomlazító szerek is használhatók. Ebben az esetben a gyerekeket azonnal áthelyezik a ventilátorba.

Azzal a céllal, ICU görcsoldó feltételek vonatkoznak GHB dózis 75-150 mg / kg-os gyors hatású barbiturát (tiopentál-nátrium, hexenal) dózisban 5-10 mg / kg, és mások.

Újszülött és infantilis (afebrile) görcsök esetén a választott gyógyszerek a fenobarbitál és a difenin (fenitoin). A fenobarbitál kezdeti dózisa 5-15 mg / ttkg), amely - 5-10 mg / kg-os napi adag). Ha a fenobarbitál nem hatékony, a difenint adják be; a kezdeti dózis 5-15 mg / kg-nap, ami - 2,5-4,0 mg / kg / nap. Az 1. Rész mindkét gyógyszer adagja beadható intravénásan, a többi - belül. Ezen adagok alkalmazása esetén a kezelést az intenzív osztályon kell elvégezni, mivel a gyermekek lélegeztetését meg lehet állítani.

Gyermekgyógyászati egyszeri antikonvulzív dózisok

A gyógyszer

Dózis, mg / (kg-nap)

Diazepam (sibazon, relánium, csábítás)

0.2-0.5

Carbamazepin (finplepsin, tegretol)

10-25

Klobazámmal

0,5-1,5

Clonazepam (antelepszin)

0,1-0,3

Etosuksimid (suksilep)

10-35

Nitrazepámot

0,5-1,0

Fenobarbitál

4-10

Fenitoin (difenilén)

4-15

Valproát-nátrium (konvulzió, depakin)

15-60

Lamidaktil (lamotrigin):

Monoterápia

2-10

Valproáttal kombinálva

1-5

A hypocalcaemiás görcsrohamok előfordulása az 1.75 mmol / l alatti vagy az ionizált - 0,75 mmol / l alatti teljes kalciumszint csökkenésével lehetséges. A gyermek életének újszülött periódusában a rohamok korai (2-3 nap) és késői (5-14 nap) lehetnek. Az élet első évében a hypocalcaemiás görcsrohamok leggyakoribb oka a spazmofília, amely a rákfiúk hátterében fordul elő. A konvulzív szindróma valószínűsége emelkedik az anyagcserével (ricketteknél) vagy a légzési (tipikusan hisztérikus támadásokra jellemző) alkalózissal szemben. Klinikai tünetei hypocalcaemia: tetanikus görcsök, rohamok, apnoe miatt laryngospasmus, karpopedalny görcs, „kéz szülész” chvostek pozitív tünetek, Trousseau, Lust.

Hatékony intravénás lassú (5-10 perc) 10% -os kloridoldat (0,5 ml / kg) vagy glükonát (1 ml / kg) kalcium adagolása. Az ugyanazon dózis beadása 0,5-1 óra elteltével megismételhető, miközben a klinikai és (vagy) a hipokalcémia laboratóriumi jelei fennmaradnak.

A újszülött csecsemők, rohamok okozhatja nemcsak a hipokalcémia (<1,5 mmol / l), de a hypomagnesaemia (<0,7 mmol / l), a hipoglikémia (<2,2mmol / l), hyperbilirubinaemia, hiánya piridoxin (vitamin B6), amely előírja, hogy a sürgősségi laboratóriumi vizsgálatát, különösen akkor, ha nincs ideje, vagy a technikai kapacitás megerősítéséhez diagnózis változatban.

Gyógyszerek

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.