^

Egészség

A
A
A

Gangrenous appendicitis: tünetek, következmények, működés, műtét utáni időszak

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az "appendicitis" fogalma mindenki számára ismert, de kevesen ismerik az ilyen diagnózist, mint a "gangrenous appendicitis".

Apropó üszkös vakbélgyulladás általában véve a gyakori szövődménye a vakbél gyulladásos, amelyben a folyamat kezdődik a folyamat nekrózis szövet - ez általában történik a második vagy harmadik nap után a kezdete az akut vakbélgyulladás. Ez a feltétel kritikusnak tekinthető, és jelentős veszélyt jelent a beteg számára.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Járványtan

A függelék gyulladásos folyamatait ezer emberből öt ember rögzíti. Az akut hasmenéses műtét az összes sebészeti beavatkozás mintegy 70% -a.

A legfrissebb statisztikák szerint a gangrenous appendicitis az akut hasmenéses esetek mintegy 9% -ánál fordul elő. A betegség egyaránt hajlamos a férfiakra és a nőkre is.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Okoz gangrenous appendicitis

A gangréniás mellékvese-gyulladás kialakulásának legfőbb oka a függelék elégtelen vérellátása. Még egy viszonylag kis mikrocirkulációs rendellenesség is okozhat oxigénhiányt a szövetekben, anyagcserezavarokban, ischaemiában és nekrózisban.

Gangrenous appendicitis kialakulhat bármilyen korú betegeknél. Időseknél és időseknél a patológia egyidejűleg hatalmas ateroszklerotikus vascularis elváltozással fordul elő. Gyermekekben és fiatalokban a gangrenous appendicitis a születési rendellenességek következménye lehet az erekben. Ezenkívül, az életkorától függetlenül, a patológia a tapadós tüdőben előforduló thrombogenezis következtében alakulhat ki.

A béltartalom függőleges tisztító folyamatainak rendellenessége, a mikrobiális fertőzés további bejutása fokozza a fészek gangréna kialakulásának veszélyét. A gangrenusos mellékvese-gyulladás is lehet a kezeletlen akut purulens gyulladás következménye.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Kockázati tényezők

A gangrenózus-mellékvese-gyulladásra vonatkozó főbb kockázati tényezők között vannak:

 • 50 éves kortól;
 • hajlam a trombózisra;
 • ateroszklerotikus változások az edényekben;
 • kedvezőtlen öröklődés (ha a legközelebbi rokongyulladás kialakulásának esetei voltak).

Gyakorlatilag minden tényező összefügg a betegek mikrocirkulációjának megsértésével. A vérkeringés zavara a függelékben a mellékletben lévő szövetek táplálékának romlásához vezet. A fertőzés egyidejű jelenlétével vagy az autoimmun folyamatokkal súlyosbodik és felgyorsul a gangréniás appendicitis kialakulása.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35]

Pathogenezis

A gangrenózisos mellékvese-gyulladással a függelék folyamatainak nekrózisos folyamatai vannak.

A teljes nekrózis viszonylag ritkán fordul elő. A legtöbb beteg esetében a nekrotikus terület a függelék egy korlátozott részére terjed ki.

A nekrózis folyamata felgyorsul, ha a szervezetben fosszilis széklet vagy idegen tárgyak vannak elhelyezve.

Makroszkópos vizsgálattal a nekrotikus zónát sötétzöld színű, laza szerkezet jellemzi: az ilyen szövetek könnyen károsodnak. A függőleges rész, amely nem volt nekrózis, a szokásos flegmonális appendicitis formája.

A függeléket körülvevő szövetek fibrinos rétegeket tartalmazhatnak. A hasüreg tartalmazhat egy jellegzetes "széklet" szagú göbös folyadékot és a bélben lévő mikroflóra felhalmozódását, amelyet a vetés után határozunk meg.

A mikroszkópos vizsgálat során a függelék sérült rétegeit nem lehet megkülönböztetni: a nekrotikus szövetekre jellemző minden jele. A függelék egyéb területei a vékonyvérű gyulladásos folyamatban érintett szövetek.

Az idősek gyakran kialakulnak az elsődleges formája a gangrenózus appendicitis, amely az atheroscleroticus trombus kialakulásához társul a felhalmozódott artériában. Valójában ez a kórtan egyfajta szívrohama egy függeléknek, amelynek következménye a gangréna. A betegség hasonló folyamata előzetesen csalárd és vészes szakasz nélkül folytatódik.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46]

Tünetek gangrenous appendicitis

Gangrenózus mellékvese-gyulladás akkor fordul elő, ha az akut gyulladás kezelését az első napon nem indították el. A heveny ízületi gyulladás második napja óta az idegek érzékenysége elvész, és a fájdalom megállíthatatlan. Sajnos a legtöbb beteg úgy gondolja, hogy állapotuk visszatért a normális állapotba, és nem mehet az orvoshoz. Ilyen helyzetben a peritonitis kialakulásának veszélye majdnem 100%.

Az akut gyulladás megjelenésének első jelei a hányás ismételt támadása, amely után nincs megkönnyebbülés. Az általános mérgezés fokozódik, a testhőmérséklet gyakran változatlan, vagy akár csökken.

A gangréniás appendicitis első szakaszát "mérgező ollónak" nevezik: a beteg pulzusának növekedése (kb. Száz ütés percenként), de a hőmérséklet még mindig nem nő. Tipikus sárga bevonat található a nyelv vizsgálata során.

A szenilis primer gangrenózus gyomorrontásnál a jobb oldalon lévő hasi fájdalom hirtelen megjelenik, és hirtelen eltűnik. A tapintásnál a gyomor sűrű és fájdalmas. A beteg állapota nehéz.

Ha a beteg nem kapja meg a szükséges orvosi ellátásokat, akkor a gangrenális folyamatot bonyolítja a perforáció - a függőfal perforációja. Ebben a pillanatban a beteg érzi a legerősebb fájdalmat a hasüregben. A hőmérséklet emelkedik, a pulzusszám nő, a nyelv felülete megszárad, barnás bevonattal. Fáradt hányás van.

Gangrenus gyulladáscsillapítás gyermekekben

Gyermekkorban a gangréniás csecsemőgyulladás általában az akut hasmenés végét jelenti. Az ilyen típusú betegség esetén a hajtások nekrózisa, a peritoneumban fertőzésveszély áll fenn.

Gyermekeknél a gangréniás appendicitis klinikai képe hasonló a felnőttekénél:

 • diffúz fájdalom a hasban;
 • hányás, amely után a gyermek nem válik könnyebbé;
 • normál vagy akár alacsony hőmérsékleten;
 • szomjúság, a szájnyálkahártya szárazsága.

Érdemes megemlíteni, hogy gyermekeknél a szervezet folyamatos növekedése miatt gyakran diagnosztizálják a bélműködés atipikus elhelyezkedését - ezt a pontot szükségszerűen figyelembe kell venni a diagnosztikai tevékenységek során. A függelék viszonylag elosztott túlbecslése - nagyjából a máj alatt. Hasonló helyzetben a betegség zavaros lehet a cholecystitussal. Ha a folyamat a cukor mögött található, akkor az elülső hasfal feszültsége hiányozhat, és a fájdalom lokalizálódik az ágyéki régióban.

Forms

 • Az akut gangrenózis-gyulladáscsökkenés akut gyulladás, amely a szokásos ízületi gyulladásra utal. Az ilyen tünetek közé tartozik egy gyenge diffúz fájdalom, amely nincs feltűnő lokalizáció nélkül. A fájdalom gyengül, ahogy a romboló folyamatok növekednek, és néha teljesen eltűnnek egy bizonyos ideig. Hányás és hányinger jelen vannak.
 • Gangrenous-perforált appendicitis történik, ha nincs időben segítség az akut gangrenózisos mellékvesebetegségben szenvedő beteg számára. A szövődményt a falak perforálásával és a függelék tartalmának a hasüregbe történő kifújásával jellemzik, miután elkerülhetetlenül gerjesztő peritonitis alakul ki. A purulent peritonitis viszont korlátozott tályogozhat, vagy széles körben elterjedt peritonitist eredményezhet.
 • A purulent gangrenous appendicitis a gerinces gyulladásos folyamat kombinációja az intesztinális folyamatban, amelyben roncsoló nekrotikus folyamatok vannak. Ez a fajta csecsemőgyulladás a leginkább alázatos és a legérzékenyebb sebészeti beavatkozást igényli.

trusted-source[47], [48], [49], [50]

Komplikációk és következmények

Ha a gangrenous appendicitisben szenvedő betegnek ideje van a szervperforáció pillanatának megkezdése előtt, akkor a káros hatások valószínűsége gyakorlatilag nulla. Ilyen helyzetben csak műtét utáni szövődmény léphet fel - például gyomorfekély vagy sebfertőzés.

Ha a páciensnek nem volt időszerű mûködése, a következmények sokkal súlyosabbak lehetnek:

 • a függelék perforálása, a pus és a széklet tömegének a hasüregbe történő további leadásával;
 • a függelék autoamputálása (a nekrotikus folyamat visszaszorítása a bélből);
 • csípõs peritonitis, fekélyes peritonitis;
 • többszörös tályogozás;
 • szeptikus szövődmények;
 • a pyogenikus fertőzés eltérése a keringési rendszerben.

Az összes fenti szövődmény gyorsan megjelenik és gyorsan növekszik. A páciens súlyos mérgezést és a létfontosságú szervek működésének hiányát jelenti, amelyek együttesen halálhoz vezethetnek.

 • A gangróniás mellékvese-gyulladás utáni megnövekedett hőmérséklet általában három napig marad. Ha az állapot a negyedik napon nem normalizálódik, akkor meg kell keresnie az okot és el kell rendelnie a kezelést. Miért nőhet a hőmérséklet? Először is előfordulhat a seb fertőzése. Postoperatív traumás gyulladásos folyamat alakulhat ki. Egyes betegeknél a hőmérséklet növekedése a szervezet stresszre adott reakciója - általában ez a körülmény a gyengült immunitással rendelkező személyekben alakul ki. Az ilyen szövődmények okának felderítése érdekében az orvos rendszerint előírja a diagnózist: általános vérvizsgálatot, ultrahangot. Emellett antibiotikum terápiára lesz szükség.
 • A purulent peritonitis a bélbetegség bonyolult folyamata, amelyben a peritoneum gyulladt - a legvékonyabb lap, amely a belső szervek borítójaként szolgál. A purulent peritonitis a folyamat törése után következik be, amikor a genny belép közvetlenül a hasüregbe. Ruptúrával a páciens azonnal lényegesen rosszabbá válik: a lokalizált fájdalom diffúzá válik és elviselhetetlenné válik. A beteg nem tud felkelni, fekszik az oldalán, hajolva. Az állapot kíséri hányás, éles vérnyomásesés, tachycardia és hőmérsékletemelkedés.

trusted-source[51], [52], [53]

Diagnostics gangrenous appendicitis

A betegség diagnosztizálása néha nehézségeket okoz. Ennek oka a tünetek "simításának" és az apendicitisz atipikus formájának gyakori esete. Mindazonáltal az orvosok követik az általánosan elfogadott diagnosztikai rendszert:

 1. Az anamnézis összegyűjtése vagy egyszerűbb - kérdezze meg a pácienst a tünetek, helyek, a fájdalom szindróma időtartamától, más tünetek és betegségek jelenlététől.
 2. A páciens vizsgálata: a bőr külső vizsgálata, a has tapintása, Shchetkin-Blumberg, Rovzing, Sitkovsky jelek értékelése.
 3. Elemzések: általános vérvizsgálat (leukocytosis vagy ESR által felgyorsított leukopenia), általános vizeletvizsgálat (az urológiai patológiától való differenciáláshoz szükséges).
 4. Instrumentális diagnosztika (ultrahang, számítógépes tomográfia, radiográfia, laparoszkópia, diagnosztikai és terápiás).

trusted-source[54], [55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62], [63], [64]

Mit kell vizsgálni?

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnózist ilyen kóros állapotokkal végzik:

 • zárt hasi sérülések üreges vagy parenchimális szervek sérüléseivel;
 • a bél akut elzáródása;
 • akut mezadenitis;
 • akut gyulladás a hasnyálmirigyben, epehólyag;
 • pneumococcus peritonitis;
 • gyomorfekélyek és 12 nyombélfekély fekélyek perforációja;
 • a hasi aorta aneurysma rétegződése;
 • a mesenterialis tromboembólia.

Nők üszkös vakbélgyulladás megkülönböztethető a méhen kívüli terhesség (cső törés vagy cső abortusz) a petefészek apoplexia, akut gyulladás a méh függelékek, és nekrózisa pelvioperitonita myoma csomópont.

Kezelés gangrenous appendicitis

A gangréniás appendicitisz kezelésének egyetlen lehetséges lehetősége a sebészeti beavatkozás - a függelék eltávolítása.

A gangréniás appendicitis eltávolítása többféle módon hajtható végre:

 • Az appendectomia szokásos módszere: a sebész 10-12 cm ferde bemetszést tesz lehetővé, amelyen keresztül az eljárást felszabadítják és eltávolítják, majd az orvos varrást tesz a cecumra. A műveletet mindig az üreg felülvizsgálata és a vízelvezető berendezések telepítése kísérte.
 • A transzluminalis appendectomia módszere transzvaginális (hüvelyfalon) vagy transzgasztrális (a gyomor falában) végrehajtását jelenti, amely után a sebész egy speciális rugalmas eszközt alkalmaz.
 • Laparoszkópia - ma ez a legnépszerűbb módszer, amelyben három hasítást végeznek a hasfalon - a köldök közelében, a pubis és a köldök között, a jobb illúzió területén. A laparoszkópos hozzáférés lehetővé teszi, hogy felmérje az összes belső szerv állapotát, távolítsa el a gangréniás appendicitist, távolítsa el a tüskéket. Ez a módszer kevésbé traumatikus a beteg számára, és a gyógyítás a lehető leghamarabb megtörténik.

Az orvos feladata, hogy meghatározza a művelet végrehajtásának pontos módját, elsősorban a szükséges kórházi berendezések és eszközök rendelkezésre állását illetően.

Nyelőcsőgyulladás utáni helyreállítás

A gyógyulási időszakban a beteget gyógyszeres terápiára, fizioterápiára, terápiás terápiára, kézi terápiára szánják.

Általában ezeket a gyógyszereket írják elő:

 • antibiotikumok:
  • cefalosporin-sorozat (Ceftriaxone, Cefixime);
  • fluorokinolon sorozat (Levofloxacin, Ofloxacin).
 • fájdalomcsillapítók:
  • narkotikus fájdalomcsillapítók (promedol);
  • nem narkotikus analgetikumok (Baralgin, Ibuprofen).
 • Infúziós oldatok:
  • glükózoldat;
  • izotóniás nátrium-klorid oldat;
  • átsorolják.
 • A thrombogenezist megelőző gyógyszerek (heparin).

Táplálkozás gangrenous appendicitis után

A gangrenózus szájhártyagyulladás szinte mindig a bél motorfunkciójának zavarához vezet. Ha szövődmények vannak - például peritonitis, akkor a perisztaltikával kapcsolatos nehézségek súlyosbodnak. Ennek eredményeképpen az élelmiszer-emésztési folyamatok és a széklet eltávolítási folyamatok lelassulnak.

A gangréniás appendicitisz-kezelést követő étrend a következő:

 • A műtét utáni első nap a leginkább "éhes" nap. Leggyakrabban nincs étvágy a posztoperatív betegeknél. Azonban megengedhető, hogy inni egy kevés tiszta, tiszta vizet, enyhén forralt édesített teát, kompót, alacsony zsírtartalmú kefirt. Bizonyos esetekben az orvos megengedheti, hogy enni egy kevés kanálnyi gyenge csirkehúsleveset.
 • Ha nincs komplikáció, a sebészeti beavatkozást követő második napon burgonyát, dörzsölte túrót, folyékony gabonát és levest adagolhatunk az adaghoz. Gyengén perisztaltikával és gyenge sebgyógyulással az orvos az első napon ajánlhatja az étkezési korlátozásokat.
 • A legtöbb posztoperatív betegen a harmadik napon a bélműködés újraindul. Ha a beteg vett cselekmény székletürítés, akkor ajánlható diétás terápiás táblázat №5, amelynek lényege - kizárásával zsíros, sült, füstölt és pácolt ételek, valamint a tört és a gyakori étkezés. A táplálkozásnak ezt a táplálkozási elvét a lehető leghamarabb be kell tartania - a kezelést követő hetek és hónapok, az állapot súlyosságától függően.

Postoperatív időszak

A gangréniás appendicitis műtéti kezelését követő időszak jelentős különbségeket mutat a függelék hagyományos gyulladásának kezelésétől.

 • A műtét után antibiotikus terápiát kell kezdeni erős antimikrobiális gyógyszerek alkalmazásával.
 • A posztoperatív időszakot súlyos fájdalom kísérheti, ezért megfelelő fájdalomcsillapítót írnak elő, mind a nem kábítószer-ellenes, mind a kábítószer-csoportot.
 • Figyelembe véve azt a tényt, hogy a gangréniás appendicitis rendszerint súlyos mérgezést okoz, a kezelést követően sóoldatok, albumin, glükóz oldat, xilitol stb. Infúziót írnak elő.
 • Annak elkerülése érdekében, a vérrögök kialakulását az erekben, valamint a betegségek megelőzésére az emésztőrendszer postmedikamentoznyh írnak antikoagulánsok és a kábítószerek szabályozására gyomor szekréciós aktivitásának (omeprazol kvamatel stb).
 • A műtétet követő néhány napon belül általános vérvizsgálatot végeznek naponta.
 • Naponta megtörténik a sebelvezető rendszer öntése és mosása.
 • A beteg egészségi állapotának normalizálása után a masszázs, a testmozgás és a légzés gyakorlása kerül előírásra.

További információ a kezelésről

Megelőzés

A megelőző intézkedéseknek elsősorban a keringési és emésztőrendszeri fertőzések megelőzésére, valamint az emésztőrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésére kell irányulniuk.

Fontos, hogy rendszeres kiszabadulást hozzon létre, mivel a székrekedés hozzájárul a bél belsejének székletének stagnálásához, amely a gangrenózus mellékvese kialakulásának lendületét szolgálhatja.

Ezenkívül az intim és a személyes higiénia szabályainak betartását, a megfelelő és teljes enni:

 • tartsa be az élelmiszerbevitel módját;
 • Ne túl magasra;
 • elegendő mennyiségű rostot használjon, amelyet zöldségek, gyümölcsök, szárított gyümölcsök, gabonafélék tartalmaznak;
 • Ne engedje a dysbiosis kialakulását (elkerülje az elhúzódó és kaotikus antibiotikum bevitelét, a savanyú tejtermékeket használja).

trusted-source[65], [66], [67], [68], [69], [70], [71]

Előrejelzés

Ha a gangrenous appendicitisben szenvedő beteg időben és helyesen működik, akkor a betegség prognózisa pozitívnak tekinthető. A dolgozók munkája a legtöbb betegben teljes egészében visszaáll a hónap folyamán.

A szövődmények kialakulásával - például a peritonitis, a tapadás és a bélelzáródás kialakulásával - a kezelés sokkal nehezebb és hosszabb lehet.

Kedvezőtlen kimenetelű tényezők figyelhetők meg egy késedelmes orvoshoz intézett címmel - hasonló helyzetben, a gangrenous appendicitis akár halálos kimenetelű is lehet.

trusted-source[72], [73], [74], [75], [76], [77]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.