^

Egészség

A
A
A

Függőleges tályog: klinika, boncolás

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az akut appendicitis nagyon gyakori sebészeti patológia. Az ilyen betegség sürgős sebészeti beavatkozást igényel, egyébként komoly és életveszélyes szövődmények fordulhatnak elő. Az egyik ilyen szövődmény egy függőleges tályog - gyulladás a gyulladt melléklék területén.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Járványtan

A mellkasi tályogokat viszonylag ritkán diagnosztizálják: kb. 0,1-2% akut appendicitisben szenvedő betegeknél.

Mint általában, appendicular tályog alakul ki az első három napon a kezdetének akut gyulladás a függelékben, vagy merül fel szövődményeként beszivárgás (néhány nap vagy néhány hét után kialakulása).

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Okoz függőleges tályog

A függőleges tályog kialakulása csak akkor következik be, ha nincs helyes vagy időszerű kezelés az akut appendicitis kezelésére. Sajnálatos módon lehetetlen előre megmondani az akut gyulladást a függelékben. Ezenkívül a patológiát gyakran téveszti a gyomorfekély más típusai a hasüregben. A késleltetett idő és a helytelen diagnózis a függő gyulladásos szövetek elpusztításához vezet, peritonitis vagy függőleges tályog kialakulásával. Vannak olyan egyedi kockázati tényezők, amelyek jelenléte növeli a mellkasi ízületi megbetegedések idő előtti kimutatásának kockázatát, és ennek következtében a függőleges tályog kialakulását:

 • A függelék atípusos lokalizálása eredetileg hibás diagnózis kialakulásához vezethet - a vesék, a méh, a petefészkek, az enterocolitis, a kolecisztitisz gyulladása. Ennek eredményeként a páciens más betegségek kezelésére is felkínálható, a sürgős sebészeti beavatkozás helyett. Ebben az esetben az appendicitis diagnózisa csak tályog kialakulásakor világossá válik.
 • Erős antibakteriális kezelés időpontjában a kezdeti gyulladás a függelékben vezethet csökkent a gyulladásos válasz és a kialakulását az úgynevezett „hideg” tályog - lassú folyamat, hogy sor kerülhet több éven át, anélkül, hogy zavaró a beteg számára.
 • A késői fellebbezés az akut hasizomgyulladás orvosi segítségére gyakran egy függőleges tályog kialakulásához vezet.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32]

Pathogenezis

Távolítsa el az elsődleges tályogot, amely közvetlenül a függelék közelében fordul elő, és a másodlagos, amely bizonyos távolságra fejlődik. A tályog kialakulását megelőzi egy függő infiltrátum megjelenése - egy gyulladásos mellékhatás egyfajta váladékozása a hasüreg téréből.

Az infiltrátum kialakulása a fibrin effuszió következménye, valamint az érintett omentum, bél, hasfal és függelék tapadásának következménye.

A gyulladás megszűnése után a függelék feloldja az infiltrátumot. Abban az esetben azonban, amikor a gügyező folyamat a vermiform melletti divergenciát meghaladja, az infiltrátum elnyomódik.

A függőleges tályog elhelyezkedése a függelék helyétől függ. Kedvezőbb a beteg számára, ha a tályog képződik a területen a háttérben iliaca oldalirányú függelék helye: ez ebben a helyzetben, a maximális megfigyelt particionálás része a gyulladt hasüregből.

A másodlagos függőleges tályog kissé eltérően alakul ki. Az egészséges szövetekre terjedő purulens folyamat befolyásolja a vékonybél, a máj melletti zónát, a membránt és a megfelelő vese területét. Hasonló módon, másodlagos függőleges tályogok alakulnak ki a függelék resektálásával, destruktív gyulladással.

trusted-source[33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41]

Tünetek függőleges tályog

A függőleges tályogfejlődés kezdete a klinikai természet természeténél fogva kevéssé különbözik az akut bélférgességtől.

Az első jelek így néznek ki:

 • a beteg hány, hányás léphet fel;
 • erős gyengeség van;
 • a hasfájás lüktető, nő és elviselhetetlenné válik;
 • megfigyelt puffadás, fokozott gázképződés;
 • a testhőmérséklet emelkedik.

A hasba tapintás esetén a beteg fájdalmas fájdalmat érez, de a peritonitis nem tünete. A testhőmérséklet magas (40 ° C-ig), hidegrázás kíséretében.

Ezek a tünetek 2-3 napig fennmaradhatnak.

trusted-source[42], [43]

Függőleges tályog gyermekekben

Gyermekeknél a függőleges tályog alatt az orvosok különböztetik meg a peritonitis analógiájával:

 1. Reaktív stádium - körülbelül egy napig tart a gyulladás kezdetétől. A színpadot a gyulladásos reakció gyakori tüneteinek gyermeke megjelenése jellemzi. Ez lehet a hangulatváltozás, a hányás, a megnövekedett pulzusszám, a lázas hőmérséklet. A hasüregben egyre nagyobb a fájdalom, a hasüreg izmai érezhetőek a tapintás alatt.
 2. Mérgező szakasz - 1-3 napig tart. A súlyos mérgezés és a kiszáradás tünetei: a gyermek bőrén sápadt, a szemek ragyognak, a hányás részei állandóvá válnak.
 3. A terminális stádiumot a 3. Napon detektálják, és az egész szervezet veresége jellemzi. Először is, a belső szervek szenvednek, légzőszervi és kardiovaszkuláris elégtelenség jelei jelennek meg.

A reaktív szakasz után a gyermek állapotát tévesen javíthatják - a fájdalom kevésbé hangsúlyos. Azonban egy idő után a baba nagyon rosszul érzi magát. Van egy tendencia: minél régebbi a gyermek, annál hosszabb ideig lehet hamis javulást elérni.

trusted-source[44], [45], [46], [47], [48]

Komplikációk és következmények

A függőleges tályog kialakulásával a gyors orvosi ellátás fontossága elsősorban a következmények súlyosságától függ.

Ha az orvosi ellátást egyáltalán nem biztosították, vagy késve, de a beteg halála előfordulhat.

Az időszerű és képzett orvosi beavatkozás minden lehetőséget biztosít a beteg teljes gyógyulására.

A függőleges tályog legvalószínűbb szövődményei lehetnek:

 • sepsis - szisztémás gyulladásos reakció;
 • a belső szervek gangrenális elváltozása;
 • ragasztási folyamat;
 • hashártyagyulladás;
 • májelégtelenség.

A függőleges tályog legkomplikációi komoly veszélyt jelentenek nemcsak az egészségre, hanem a beteg életére is. Ennek oka egy gonosz fertőzés, amely rövid idő alatt terjed a szervezetben.

trusted-source[49], [50], [51], [52]

Diagnostics függőleges tályog

A gyomorpanaszok első jeleire a beteget azonnal orvosi intézménybe kell vinni. Az orvos megvizsgálja a pácienst, megvizsgálja a hasat, és megvizsgálja a páciens állapotát.

A függőgyulladásos gyanúval kapcsolatos diagnosztikai intézkedések mindig tartalmaznak vérvizsgálatokat, vizeletvizsgálatokat.

A vérvizsgálat jelzi a jelzett gyulladásos folyamatot: növekvő leukocitózist mutat a leukocita formula eltolódása balra, felgyorsult ESR-t észlel.

Diagnostics ábrázolható hasi ultrahang, a radiológiai vizsgálat és bonyolult esetben - diagnosztikai punkció, paracentézis (szúrás a hashártya a eltávolítása folyadék) és a laparoszkópiát.

A függőleges tályog szonográfiai bizonyítéka az anhogén formáció jelenléte, szabálytalan kontúrokkal, detritus detektálásával a lumenben. Ha a tályog nem nagy, akkor nehéz megkülönböztetni a bélhurkoktól. A diagnózis tisztázása érdekében az ultrahangot dinamikában végezzük, hogy meghatározzuk a tiszta bélkonfigurációt.

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57], [58], [59], [60]

Megkülönböztető diagnózis

A függőleges tályog differenciáldiagnózisa összetett, és a következő betegségekkel történik:

 • ételmérgezéssel (különösen a staphylococcus fertőzés lefutásával);
 • a gyomor és a nyombél peptikus fekélyének előperforatív állapotával;
 • a gyomorfekély perforációjával;
 • a cholecystitis éles támadásával;
 • a májkolikotis kolelitiazisában;
 • a hasnyálmirigy heveny gyulladásával;
 • akut enterocolitis;
 • akut ileitis (nem specifikus bélgyulladás);
 • diverticulitis és perforáció;
 • akut bélelzáródással;
 • akut gyulladásos folyamatban a méhben és / vagy az appendákban, intrauterin terhességgel;
 • pelvioperitonitis;
 • jobb oldali vesebetegséggel vagy jobboldali pyelonephritis-szel.

Kezelés függőleges tályog

A függőleges tályog kezelésének késleltetése nem szabad, különben a tályog megszakadhat, ami mindig a peritonitis kialakulásához vezet. Kategorikusan nem lehet hasmenést, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítményeket inni a függőleges tályoghoz, és melegvíz palackot kell alkalmazni a gyomorba. A kórház előtti szakaszban a páciensnek biztosítania kell a békét a kötelező ágyfekvésben. Hideg lehet a gyomorra.

A függőleges tályog egyetlen igaz és megfelelő kezelése sürgős sebészeti beavatkozás, amely a tályog eltávolításából és a vízelvezetésből áll. A műtét során a sebész eltávolítja az elhalt szöveteket, és tisztítja a göbös üreget.

A műtét utáni időszakban antibiotikum-terápiát írnak elő, és a sebet fertőtlenítő oldatokkal mossák a beültetett csatornákon keresztül.

A függőleges tályog gyógyszerei

Ornidazol

Intravénásan, 20 percen keresztül, 500-1000 mg kezdeti adagonként 12-24 óránként adjuk be. A páciens állapotának normalizálása után minden egyes 12 órás 500 mg tablettát veszünk. A gyógyszer beadása során dyspepsia, álmosság és fejfájás léphet fel.

Cefepim

Általában a Cefepimet 1-2 g-ot adják be intravénásan 12 óránként, néha metronidazollal később. Ha súlyos mellékhatások alakulnak ki bőrkiütés, dyspepsia, láz formájában, akkor lehetőség van a gyógyszer adagjának megváltoztatására.

Ciprofloxacin

Naponta kétszer 0,125-0,5 g-ot adjon be, 5-15 napig. A ciprofloxacint rendszerint a szervezet jól érzékeli, de nem szabad kizárni, hogy allergiás reakciók alakulhatnak ki.

Ceftriaxon

Hozzon 1-2 grammot naponta. A kezelés időtartama külön-külön történik. Néha a ceftriaxon kezelés alatt, emésztési zavar jelentkezik, a vér változása. Általában ilyen jelenségek fordulnak elő a gyógyszer abbahagyása után.

Vitaminok

A műtét után a rehabilitációs időszak alatt az orvos vitaminokat ír elő a gyógyulás felgyorsítására és a bélflóra helyreállítására. A szervezet fenntartása érdekében a szakértők tanácsot adnak az aszalt gyümölcsök, csipkebogyók stb. Fogyasztásáról. Ezenkívül B-vitaminokat, aszkorbinsavat, A-vitamint is kaphat.

A műtétet követő gyors helyreállítást megkönnyíti a vitamin-ásványi komplex készítmények bevitele:

 • A Vitrum egy multivitamin komplex, amely a leginkább alkalmas a szervezet állapotának javítására a posztoperatív időszakban, valamint intenzív antibiotikumokkal és más hatékony hatóanyagokkal. A Vitrumot azonnal étkezés után kell bevenni, napi 1 tabletta több hónapig.
 • Az ábécé egy multivitamin és polminer ágens, amely tökéletesen kompenzálja az ásványi anyagok és vitaminok iránti keresletet a szervezet kritikus időszakában. Naponta három különböző színű tablettát vesz igénybe, és 4 óra alatt tartja a fogadások közötti időintervallumot. Az ábécét legalább egy hónapig étellel kell bevinni.
 • A Supradin az orvos által ajánlott gyógyszer a betegség és a rehabilitáció során. A Supradin jól felszívódik a testben, a pezsgő formának köszönhetően - elegendő napi 1 pezsgőtablettát venni, mielőtt feloldja 100 ml vízben.
 • A Perfectil egy vitamin és ásványi komplex készítmény, amely felgyorsítja a sejtek regenerálódását, normalizálja a celluláris anyagcserét, amely sebgyógyulást, antioxidánsokat és dermatoprotektív képességeket hordoz. A Perfectil 1 kapszulát naponta, étkezés után, lehetőleg a nap első felében vegyen be.

Fizioterápiás kezelés

A függőleges tályog műtét után számos hatékony fizioterápiás módszert alkalmaznak, ami segít a betegek rehabilitációjának felgyorsításában. Ebben az esetben a termikus hatású fizikai eljárásokat nagyon óvatosan használják.

Először is, a fizioterápiás eljárásoknak a sebészi beavatkozási zónában a gyógyulási folyamat ösztönzésére kell irányulniuk:

 • infravörös lézeres kezelés;
 • ultrahangos kezelés;
 • peloideterapiya;
 • alacsony magnitúdós mágnesterápia;
 • DMV kezelés.

Ha a cél a fájdalom megszüntetése, akkor az alacsony frekvenciájú elektroterápiát, galvanizációt és orvosi elektroforézist kell alkalmazni.

A jövőben bemutatják a gyógykezelést, a balneoterápiát és a hidroterápiát.

Alternatív kezelés

Az alternatív receptek hasznosak a posztoperatív gyógyulás időszakában. Az évek során bevált módszerek segítenek az emésztés kialakításában, a székrekedés és a hasmenés megszüntetésében, az étvágy visszaszorításában, az immunitás erősítésében és a seb gyors gyógyulásában.

 • A gyömbér gyökere és a friss fokhagyma gerezd hatékony termékek a gyulladás hatásainak megszüntetésére és az emésztési folyamatok normalizálására. Ha kis mennyiségű reszelt gyömbért és fokhagymát ad hozzá az élelmiszerben naponta 1-2 alkalommal, akkor gyorsan gyógyulhat súlyos betegségekből és műtétekből.
 • Hatalmas előnyt jelent a szervezet számára, amely citromlevet és friss mézet tartalmaz. Az ilyen keverék javítja az emésztést, erősíti az immunvédelmet. Naponta kell itatni 2-3 csésze forró, forralt vizet 2 teáskanálnyi gyógykészítmény hozzáadásával.
 • Ha naponta 3-4 alkalommal igyál teát a bojtorján, megakadályozhatja a gyulladásos folyamat kialakulását és javítja az általános egészséget a betegség után. Az agrimony egy pitypanggal kombinálható, de csak akkor, ha a beteg nem szed olyan gyógyszereket, amelyek csökkentik a vérnyomást.

A napi étrend kell lépnie friss gyümölcslevek, különösen cékla, sárgarépa, spenót, vagy uborka, valamint bőséges meleg tiszta víz - ez segít megelőzni a székrekedést, ami nagyon nem kívánatos a rehabilitációs időszak után appendix tályog.

trusted-source[61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68], [69]

Gyógynövényes kezelés

A gyulladásos folyamat hatásainak kiküszöbölése és a fájdalom enyhítése érdekében lehetőség van a gyógynövény kezelésére. Az infúziók és a gyógyteák jó és megfizethető gyógyszerek, amelyek felbecsülhetetlen előnyöket nyújtanak a szervezetnek.

 • A tyúk tinktúrája segíthet a gyulladás bármely szakaszában: reggel, reggeli előtt és éjszaka, 20 csepp tinktúrát 100 ml vízben.
 • Fű lóhere 1 evőkanál. L. öntsünk 300 ml forró vizet, és hagyjuk 20 percig. Naponta háromszor 100 ml étkezés után.
 • Készítsünk egy gyógyhatású keveréket a szamóca, a málna és a cérna leveleinek azonos részéből. Brew 2 evőkanál. L. Keverje össze 1 liter forró vízzel, ragaszkodjon hozzá egy negyed óra és ital egész nap.

Anesztetizáló és nyugtató hatást gyakorolnak a menta, a kakukkfű, a kömény, a kamilla, a teák. Az ilyen teát a szokásos fekete vagy zöld tea helyett főzzük, és egy kicsit részegünk a nap folyamán. Ez a kezelés több hétig folytatható.

Homeopátia

A műtét után csatlakoztathat homeopátiás gyógyszereket:

 • Lakhiesis - 6-század hígítás, 2 szemcse 10 naponként;
 • Bellis Perrenis - súlyos postoperatív fájdalom, alacsony és közepes hígításokban, a beteg állapotának súlyosságától függően;
 • Hypericum - súlyos posztoperatív fájdalmak és paresztézia esetén 6 vagy 30-század hígítás, a beteg állapotának súlyosságától függően;
 • Gepar-kén - a gümős gyulladás korlátozása és a gén evakuálása, 3 vagy 6-század hígítás, a páciens egyedi jellemzőitől függően.

Természetesen a homeopátia nem helyettesítheti és nem helyettesítheti a hagyományos gyógymódot, de hatékonyan kiegészíti azt, hozzájárulva a test gyors helyreállításához, indokolatlan terhek és mellékhatások nélkül.

Operatív kezelés

A függőleges tályog sebészeti kezelésének jellemzőit a lokalizáció függvényében határozzák meg.

Leggyakrabban körülbelül 10 cm-es bőrmetszést végeznek a jobb inguinalis ínszalag felett, a szájsebészet és a felső-anterior csípőcsont közelében. A bőrt, a bőr alatti szövetet, a fasciát és a külső ferde hasi izmokat boncolják. A szálakon a belső ferde és keresztirányú izom fel van osztva.

Az ujjával megvizsgáljuk a tályog térfogatát és lokalizációját. A függeléket csak az abszolút rendelkezésre állásával távolítják el, mivel fennáll a veszélye annak, hogy a hasüreg belsejébe locsolódik.

A gázsogó üreget megtisztítják és leürítik egy gézzsákba csomagolt csövek elhelyezésével, hogy megakadályozzák a dekubitus kialakulását a gyulladt köcsög falán. A cső a bőrhöz van rögzítve, főleg az ágyéki régióban.

A kezelést követően a kezelés célja a lehetséges szövődmények és a test védelmének aktiválása.

A függőleges tályog disszekciója Pirogovban

Rendszerint Pirogov szerint, vagy Volkovich-Dyakonov szerint extraperitoneális hozzáféréssel nyílik hozzá egy függőleges tályog.

Pirogov szerint egy boncolást használnak a tályoghoz, amely a jobb oldali tenyér-régió mélyén helyezkedik el. A sebész tartja a boncolás a hasfal elülső réteg a parietális peritoneum egy olyan irányban, fentről lefelé, és jobbról balra, körülbelül 10 mm a mediális vízszintes felső csípőnyerget, vagy egy 20 mm-re oldalirányban a bevágás Volkovich-Diakonoff. Ezután a parietális peritoneumot elválasztják a belső részről a külső fekvőtől.

A Volkovich-Dyakonov autopsziát az elülső hasfalhoz közeli függőleges tályog végzi.

A tályog megnyitása és fertőtlenítése után, ha van benne egy függelék, eltávolítják. Tampon és vízelvezetés telepítése a göbös üregbe. A hasfalat a váladékcsőbe varrják.

trusted-source[70], [71], [72], [73], [74], [75]

Megelőzés

A függőleges tályog kialakulásának megelőzése érdekében fontos, hogy orvoshoz forduljon bármilyen akut fájdalom a hasban.

A gyulladásos folyamat nem mindig világos, ezért figyelmet kell fordítani más gyanús tünetekre is: fokozott gáztermelés, láz, émelygés vagy hasmenés.

Nem hagyhatja, hogy az egészséged önmagában megy. Néha egyszerű óvintézkedések segítenek megmenteni az ember életét. Ha időben kapcsolatba lép az orvosokkal, korai stádiumban kezelheti a betegségeket, és nem engedi meg a lehetséges káros mellékhatásokat.

trusted-source[76], [77], [78], [79], [80], [81]

Előrejelzés

Során gennyes gyulladásos folyamat előfordulhatnak spontán nyílás (rés) tályog vakbél lumen a bél a hasüregbe vagy a hashártya, legalábbis - az üregben a húgyhólyag vagy a hüvelyben, ritkábban - kifelé. Ezért a betegség akut fázisában bonyolult lehet, és ezek a komplikációk rendkívül kedvezőtlen az egészségügyi és a beteg életét.

Ebből kiindulva, egy ilyen patológia prognózisa, mint egy függő tályog, nagyon súlyosnak tekinthető. Következményei teljes mértékben attól függnek, hogy mennyire volt időszerű és kompetens orvosi ellátás, milyen jól és időben hajtották végre a műveletet.

trusted-source[82], [83], [84], [85], [86]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.