^

Egészség

D dimer

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Amikor a fibrinszálak hasításra kerülnek, a fragmensek képződnek: D-dimerek. A D-dimerek tartalmának specifikus antiszérum segítségével történő meghatározásakor meg lehet állapítani, hogy a tesztvérben milyen mértékben fibrinolízis, de nem fibrogenolysis expresszálódik.

Referencia értékek (normál) koncentrációban jelen lévő D-dimer a vérplazmában - kisebb, mint 0,25 g / ml (250 mg / l), vagy 0,5 ug ekvivalens fibrinogén / ml (500 ug ekvivalens fibrinogén / l).

A D-dimer plazmában történő meghatározását a DIC-szindróma lokalizációjának és diagnózisának thrombózisának kizárására használják. Tüdőembólia esetén a plazmában a D-dimer tartalom általában meghaladja a 0,5 μg / ml-t (500 μg / l).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Ki kapcsolódni?

A D-dimer növelésének okai

A D-dimer megnövekedett tartalma a hemostazis rendszer aktiválásának egyik fő markere, hiszen tükrözi mind a fibrin képződését a vizsgált vérben, mind annak lízisében. Időszak D-dimer eltávolítása a keringésből 6 óra, amely jelentősen meghaladja az egyéb markerek aktiválják a koagulációs kaszkád (fragmens 1 + 2 - termék a proteolízis a protrombin, trombin-antitrombin komplex, fibrinopeptid A). Ezzel összefüggésben a vérplazmamintákat nem lehet több mint 6 órán keresztül tárolni.

Emelkedett D-dimer a vérplazmában lehet ischaemiás szívbetegség, miokardiális infarktus, rák, májbetegség, aktív gyulladásos folyamat, a fertőző betegségek, kiterjedt vérömlenyek, trombolitikus terápiával, terhesség, a betegek 80 évnél idősebb.

A heparin bevezetése éles és azonnali csökkenést eredményez a D-dimer koncentrációjában a plazmában, amely lassabban és később a közvetlen antikoagulánsok kezelésében is folytatódik. A közvetett antikoagulánsok kinevezését a D-dimer tartalmának csökkenése is kíséri, de még simaabb is. Általában a közvetett antikoagulánsokkal végzett kezelés keretében a D-dimer koncentrációja 500 μg / l alatt 3 hónap után érhető el.

A betegek hiányos szöveti plazminogén aktivátor vagy nagy aktivitását plazminogén aktivátor inhibitor (ami csökkenti a fibrinolitikus aktivitását a vér plazma) koncentrációja a D-dimer nem növelhető, még a jelenlétében a mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia.

A myocardialis infarktusban szenvedő és az alsó végtagok érelmeszesedésének ateroszklerózisában szenvedő betegeknél a D-dimer magasabb koncentrációja a vérplazmában a szövődmények valószínűségének növekedésével jár. A D-dimer és a fibrinogén szintjének emelkedése állandó pitvari fibrillációban szenvedő betegeknél a tromboembóliás szövődmények kórisme.

Fertőzések, gyulladásos folyamatok, vérzéses szövődmények, reumatoid faktor jelenléte a vérben, a fibrin képződése a posztoperatív sebek gyógyulása során a D-dimer koncentrációjának növekedésével járhat.

A diagnosztikai kimutatásának érzékenységi D-dimer diagnosztizálására tüdőembólia 90%, specificitás - kevesebb, mint 50% a diagnózis a mélyvénás trombózis - 60-100%, és 29-91% -kal.

A D-dimer koncentrációja a vérplazmában nő a terhesség korai szakaszában, és 3-4-szer magasabb az eredeti értéknél. A D-dimer szignifikánsan magasabb koncentrációját észlelték olyan terhes nőknél (gestosis, pre-eclampsia), valamint cukorbetegségben és vesebetegségben szenvedő terhes nőkben.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.