^

Egészség

A
A
A

Csúszó sérv a nyelőcső

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 29.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Diafragmatikus sérv vagy hiatal sérv esetén a diagnózis a nyelőcső csúszó sérvjeként fogalmazható meg. Nyilvánvaló, hogy a leíró leegyszerűsített név érthetőbb a betegek számára.

Különböző nevek - egy patológia

A nyelőcső csúszó sérve, amelyet a hiatus vagy a rekeszizom sérvének (hiatus esophageus - a diafragma  nyelőcsőnyílásának latin kifejezés) 90-95% -ában diagnosztizáltak,  ugyanaz a nyelőcső axiális vagy  axiális sérve  (latinul tengely) tengelyt jelent). [1]

Ennek a betegségnek a lényege, hogy a nyelőcső egy része a hasüregben (cavitas abdominis), sőt a gyomor egy része (különösen annak felső szívrégiója és az alsó nyelőcső záróizom) átcsúszik a rekeszizom nyelőcsőnyílásán., beköltözik a mellkasüregbe (a hátsó mediastinumban), majd - ha a beteg megváltoztatja a test helyzetét - ismét leereszkedik a hasüregbe. [2]

Az etiológiát, patogenezist, tüneteket, diagnózist és a kezelés főbb módszereit a publikációk részletezik:

Tehát a gasztroenterológusok által használt különböző nevek ellenére ez a gyomor-bélrendszeri stroke egy és ugyanazon patológiája.

Ismét hangsúlyozni kell az olyan rizikófaktorok fontosságát a nyelőcső axiális vagy csúszó sérvének kialakulásában, mint az időskor (a nyelőcső megrövidülésével és a záróizmok izomrostjainak tónusának gyengülésével, ami kiterjedésükhöz vezet) ) és az elhízás. Sőt, ez egy zsigeri vagy  hasi típusú elhízás , amelyben a szakértők szerint a belekben fokozódik a gázok képződése, ami a hasüregben a nyomás növekedését okozza (intraabdominális hipertónia). Ez viszont növeli a gyomorra nehezedő nyomást, felfelé "nyomja" és gyengíti az alsó nyelőcső záróizomzatot, ami gasztro-nyelőcső refluxot okoz.

Hogyan befolyásolja a nyelőcső csúszó sérvét a szívet?

Ez a kérdés gyakran felmerül, mivel a nyelőcső axiális vagy csúszó sérvje utánozhatja a szívroham tüneteit fájdalmas fájdalmak formájában, amelyek a mediastinum bal részén érezhetők (ahol valójában a szív található), amely fokozódva a bal vállig vagy a lapockáig sugározhat - mint az angina pectoris esetében...

A hiatal sérvnek ez a tünete azonban etiológiailag nem kapcsolódik a kardiológiához. Az edzés közben mellkasi fájdalommal járó angina pectoris a szívizom elégtelen vérellátása miatt következik be - szívizom ischaemia, amely a koszorúerek ateroszklerózisának következménye.

Sérv esetén a szegycsont mögötti fájdalmat, amely étkezés után valamivel kezdődik és a fekvő helyzetben fokozódik, két tényező magyarázza:

  • a vagus ideg ágainak irritációja a mediastinalis régióban a nyelőcső felszíne mentén a nyelőcső plexusának kialakulásával;
  • az alsó nyelőcső záróizom és a nyelőcsövet bélelő nyálkahártya károsodása savas reflux hatására és kialakuló (az esetek csaknem 20% -ában)  gastrooesophagealis reflux betegség .

Az elektrokardiográfia (EKG) lehetővé teszi a szívizom ischaemia és a hiatal sérv differenciálódását. [3]

Diéta a nyelőcső csúszó sérvéhez

Az axiális (csúszó) hiatal sérv megnyilvánulásának intenzitása a testsúly csökkentésével és a táplálkozási rendszer megváltoztatásával korrigálható. [4]

Részletes információk a táplálkozási jellemzőkről és a patológia optimális étrendjéről, valamint az anyagok tiltott és ajánlott termékeiről:

Diéta a nyelőcső sérvére

Diéta a nyelőcső sérvére: menü minden napra, receptek

Gyakorlásterápia a nyelőcső csúszó sérvéhez

A kezelés része a nyelőcső sérvének fizioterápiás gyakorlata, amelynek célja a has és a mellkas üregét elválasztó izom - a rekeszizom - megerősítése.

Milyen gyakorlatokat javasol a nyelőcső csúszó sérvének, beleértve a légzést is, a gyakorlásterápiás szakemberek, részletesen a - Hatékony gyakorlatok a nyelőcső sérvéhez című kiadványban  .

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.