^

Egészség

Calciferol

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A kalciferol gyakrabban ismert D-vitamin, és biológiailag aktív anyag. Véletlenül felfedezték, a kutyák megfigyeléseiből kiderült, hogy azok, akik halolajjal táplálkoznak, nem kapnak rohadékot. Először ezt a beavatkozást az A-vitamin okozta, aztán a halolaj egy részében semlegesítette, meg volt győződve arról, hogy a gyógyulási tulajdonságok megmaradtak és a kutya helyreállt. Ez volt a negyedik nyitott vitamin, ezért az ábécé megfelelő betűjévé nevezték. Az ultraibolya sugárzás (D3-vitamin) hatására szintetizálódik, vagy táplálékot kap (D2). A következő élelmiszerekben található: olajos hal (lazac, tőkehal), hínár, kaviár, vaj, sajt, élesztő. A D-vitamin hiányossága a gyógyszeres gyógyszer kalciferol segítségével megszűnik.   

trusted-source[1], [2]

Jelzések Calciferol

A kalciumferol használatára utaló jelek a csontritkulás megelőzése és kezelése. Őt a törések során nevezik ki a gyermekek intenzív növekedésének időszakában, mivel kívülről a szervezetbe való bevitel hiánya van.

trusted-source[3], [4]

Kiadási űrlap

Készített formában hosszúkás tabletták, borított fehér héj. Az egyik oldalon van egy bemetszés, amelyen két tabletta megtörhet.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Gyógyszerhatástani

A kalciumferol fő feladata a kalcium és a foszfor felszívódásának elősegítése az emberi szervezetbe az élelmiszerből. Bizonyított, hogy részt vesz a sejtosztódás szabályozásában, az anyagcsere folyamatokban, számos hormon termelésében. Ez befolyásolja a csontszövet sűrűségét, erősíti, részt vesz a véralvadási folyamatokban. Az is ismert, hogy hatékonysága megelőzésére olyan betegségek, mint a légzőszervi, cardiovascularis, elhízás, a prosztata és a tejmirigy rák, a prosztata.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Farmakokinetikája

A gyógyszer farmakokinetikáját az határozza meg, hogy a D-vitamin valójában provitamin. Felszívódik a vékonybélbe, és elindítja a transzmissziós mechanizmust, amellyel a kalcium felszívódása megtörténik, először a májban kalcidioi, majd a vesékben kalcitriolba alakul át. Főleg a vesék választják ki.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Adagolás és beadás

A beadás módja és a dózis a következő: a 8-12 éves korosztályban lévő gyermekeket naponta egyszer ajánlott tabletta; idősebb korban - reggel és este egy tablettán, rágás nélkül. A kezelés időtartamát az orvos határozza meg. 

trusted-source[33], [34], [35], [36]

Terhesség Calciferol alatt történő alkalmazás

A kalciumferol neve "kalcium hordozója", ezen a tulajdonságon alapul, hogy terhesség alatt kell használni. A D-vitamin elősegíti a gyermek csontvázának kialakulását, fenntartja az anya csontrendszerét normális állapotban, megakadályozza a fogak károsodását. Valójában a kalciumferol szerepe sokkal fontosabb és összetettebb, mint a kalcium feltöltése a szervezetben. Szükséges a fontos létfontosságú funkciók megvalósításához, ezért koncentrációjának csökkentése komoly zavarokat okoz a jövő anya és baba egészségében. A legveszélyesebb a rákok kialakulása. Az első megnyilvánulások már a gyermek életének második hónapjában jelentkeznek: fokozott idegi izgatottság, alvás, éles reakció az érintésre, erős fény, hangos hangok. Ilyen gyermekeknél a csontosodás folyamata lelassul, így a súlygyarapodás a gerinc, a lábak görbületét vonja maga után. Az ilyen kórképek elkerülése érdekében ezt a gyógyszert terhes és szoptató anyáknak írják fel. Az adag nem haladhatja meg a 600 NE D3-vitamint és 1500 mg kalciumot.

Ellenjavallatok

Ellenjavallata egy calciferol a gyógyszerre túlérzékenységet, és a különböző betegségek. Ezek közé tartoznak: primer vagy szekunder hiperkalcémia - amely egy olyan kórkép, az endokrin rendszer, hypercalciuria - túlzott kalcium vizelettel történő kiválasztását, vesekő, rák a csontvelő, csontáttétek, szarkoidózis, veseelégtelenség, csontritkulás, amelyben egy személy mozdulatlan. Ne alkalmazza a gyógyszert a 8 évnél fiatalabb gyermekeknél.

trusted-source[24], [25], [26], [27]

Mellékhatások Calciferol

A kalciferol mellékhatásokat okozhat a gyomor-bél traktus részében: hányinger, puffadás és gyomorfájdalom, hasmenés vagy székrekedés. Esetenként előfordultak hiperkalcémia és hypercalciuria esetei.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Overdose

A kalciumferol túladagolása a D-vitamin túlnövekedéséhez vezethet, és ez tele van a test kalciumszintjének növekedésével. A gyógyszer szedésénél figyelembe kell venni a táplálékforrások bevitelét. Lázadás túladagolása, légzési nehézség, pulzus lassulása, hányinger és hányás, gyengeség, izzadás, rossz közérzet, kellemetlen érzés az emésztőszervekben. Vannak izmai, ízületi fájdalmak, görcsök. A túlzott szomjúság és gyakori vágy a vizeletben a vesék munkájában való megsértésen tanúskodnak. Ebben az esetben szükség van, hogy adja meg a test nagy mennyiségű folyadékot, és alkalmazza diuretikumok, szteroid hormonok, kalcitonin, részt vesz a kalcium-anyagcserére, biszfoszfonátok, hogy megakadályozzák metabolikus rendellenességek.

trusted-source[37], [38], [39], [40]

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A más gyógyszerekkel való kölcsönhatások különbözőek és egy gyógyszercsoporttól függenek. Így a fenitoin (epilepsziás szer) vagy a barbiturátok egyidejű vétele a D3-vitamin aktivitását csökkenti. Cardiovascularis szerek alkalmazása esetén a glikozidokat elektrokardiogramon kell ellenőrizni, tk. A kalciferol dinamizálja hatását, és a tetraciklinek jobban felszívódnak az emésztőrendszerből, így 3 órás időközönként kerülnek be. A nátrium-fluorid vagy biszfoszfonátok együttes alkalmazása D-vitaminnal az elsőnél rosszabb emészthetőséghez vezet, az időbeli elhatárolás ebben az esetben legalább 2 óra. A glükoszteroidok, hurok-diuretikumok, hashajtók csökkentik a kalciumtartalmat, ezzel összefüggésben növelik a vitamin adagját. A tiazid diuretikumok egyidejű beadása ellenkezőleg, hypercalcaemiához vezethet.  

trusted-source[41], [42], [43], [44], [45]

Tárolási feltételek

A kalciferol tárolási feltételei a gyógyszerekhez szokásosak: a naptól védett hely, legfeljebb 25 ° C, a gyermekek belépési zónáján kívül.

trusted-source[46], [47], [48], [49]

Szavatossági idő

A gyógyszer eltarthatósága legfeljebb 3 év. E kifejezés lejártát követően ne szedje a kalciferolt.

trusted-source[50], [51], [52], [53]

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Calciferol" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.