^

Egészség

A
A
A

Az uveitishez és a glaucomához kapcsolódó lencse

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A penetráció a lencse fehérjék révén az intakt vagy sérült kapszula az első kamrában, vagy üvegtesti térbe fut erőteljes intraokuláris gyulladásos reakció, ami sérti előfordulhat kiáramlását intraokuláris folyadék az akut szemnyomás növekedését vagy glaukóma.

Az objektívfehérjék felszabadulása általában a kapszula véletlen vagy műtéti károsodásának, vagy a szürkehályog előrehaladásának következménye. Feltételek, hogy dolgozzon uveitis és a társuló glaukóma lencse: fakoantigenny uveitis fakoliticheskaya glaukóma, glaukóma társított tömege a lencse és fakomorficheskaya glaukóma. Az uveitis és a glaukóma az intraokuláris lencsebeültetés szövődményeiként is kialakulhat.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

A lencsehez társuló uveitis és glaukóma epidemiológiája

A glaukóma incidenciája a lencsehez társuló különböző uveitisz-formákban ismeretlen, ennek az állapotnak a jó ismerete ellenére. Az egyik tanulmány a phacoanaliphyticus uveitisben (phacoantigenic uveitis) szenvedő betegek adatait mutatja be, amelyekben a glaukóma az esetek 17% -ában volt kimutatható.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Az objektívhez kapcsolódó uveitis és glaukóma okai

Jellemzően a glaukóma, a lencse és a hozzátartozó megsértése történik kiáramlását intraokuláris folyadék szintjén a trabecularis hálózat. Amikor fakoantigennom uveitis módosított lencse fehérjék okozzák a fejlesztés a granulómás gyulladásos folyamat, ami a kialakulását megtörténhet és kék-hy blokád trabecularis hálózat. Amikor fakoliticheskoy elzáródás bekövetkezik glaukóma trabekuláris hálózat lencse fehérjék és makrofágok megtölthetők fehérjékkel, és a társuló glaukóma tömegek lencse fragmensek corticalis tömege lencse károsodásának trabecularis hálózat. Amikor fakomorficheskoy glaukóma, ellentétben más típusú társuló glaukóma a lencsét, amikor a szög az elülső kamrát kinyitják, a lencse duzzanat kialakulásához vezet pupilla blokk vagy előre történő elmozdulását az írisz, ami a kialakulását az elülső kamra és hasított lezárás hegyesszög. Pseudophakiás intraocularis gyulladás összefüggésben lehet az előző uveitis, késleltetett kialakulását posztoperatív endophthalmitis vagy irritáció érhártya intraokuláris lencse. A fejlesztés a glaukóma károsodása miatt a trabekuláris hálózat, a letapadás kialakulását a lencse intraokulyarnoi fejlődési pupilla blokk vagy perifériás elülső synechia és zárása az elülső kamrába szöget.

Az objektívhez kapcsolódó uveitis és glaucoma tünetei

Phacoantigén uveitis, phaco-anafilaxiás uveitis vagy phaco-anaphylaxiás endophthalmitis, a kapszula felszakadása után az objektívfehérjék felszabadulása eredményeképpen alakul ki. A betegség a lencse traumatikus vagy műtéti károsodása után néhány nap vagy hetente alakul ki. A beteg vizsgálatakor kiderül a szemgolyó vörössége és fájdalmai. Ritkán a phacoantigenicus uveitisben szimpatikus szemészeti és a második szem gyulladása alakul ki.

Phacolitic glaucoma rendszerint időskorú, túlérett vagy túlérett szürkehályogban fordul elő, mivel az objektív fehérjék szivárgása egy ép, de permeábilis kapszulán keresztül történik. A faciolitikus glaucoma általában a látássérült szem hirtelen megjelenése és a vörösesedés nyilvánul meg, amelyen a szürkehályogokat korábban megfigyelték.

A lencse tömegéhez társuló glaukóma (phacotoxicus uveitis) minden olyan károsodással jár, amely a kortikális lencse tömegének az elülső kamrába történő bejutását eredményezi. Általában a megnövekedett intraokuláris nyomás a sérülés után néhány nap vagy héten belül alakul ki.

Fokomorf glaukóma esetén a kapszula általában nem károsodik, és a szem nem mutat gyulladásos folyamatot. Alacsony látószögűség esetén a szürkehályogok fájdalmat és vörösödést okoznak az elülső kamra szögének zárásával kapcsolatban.

Szindróma uveitis-glaukóma-hyphema - egy gyakori oka a posztoperatív gyulladás és glaukómás betegek átesett beültetése merev elülső kamra intraokuláris lencsék az első generációs. A szindróma kialakulása a lencse anyagának objektívméretének vagy gyártási hibáinak helytelen megválasztásával jár, ami az elülső kamra szerkezeti mechanikai irritációját eredményezi. Krónikus vagy súlyos posztoperatív gyulladásban, melyet olyan betegeknél fejlesztettek ki, akik az intraokuláris lencse hátsó kamrai implantációján esnek át, mesterséges gyulladásos glaucoma alakulhat ki.

A betegség lefolyása

A lencsével kapcsolatos glaukóma klinikai folyamata viszonylag rövid a műtéti eljárások nagy hatásfoka miatt.

Az objektívhez kapcsolódó uveitis és glaucoma diagnosztizálása

Szemészeti vizsgálat

Ha a lencsehez kapcsolódó glaukómában szenvedő betegek külső vizsgálatát, valamint a szemgolyó akut uveitisét, kötőhártyáját és a ciliáris injekcióját észlelik. Vannak jelei a szemgolyó károsodásának. Az intraokuláris nyomás jelentős emelkedésével a szaruhártya ödémáját észlelték. Elülső kamra opálos folyadék jellemzően tartalmaz gyulladásos sejtek, és a szaruhártyán, és detektált granulómás nongranulomatous csapódik ki. Az intraokuláris folyadékban és az elülső kamra szögében lehet fehér csillogó anyag és a lencse agykérgi tömegeinek töredékei. Az elülső kamra szöge lehet nyitott, keskeny és zárt. Gyakran észleltek a perifériás elülső és hátsó synechia. Ha a fagocyta-genikus uveitis és az objektívmasszákhoz kapcsolódó glaucoma általában a lencse kapszulára vagy a laza lencsék tömegére utaló jeleket mutat. Amikor fakoliticheskoy fakomorficheskoy vagy glaukóma észlelt rendre túlérett vagy duzzadó szürkehályog, és glaukóma gyulladásos pseudophakiás - IOL. A vizsgálat hátsó szem szegmens képes észlelni a gyulladásos sejtek, és üvegtesti homályok, a tömeg a lencse az üvegtesti térben és más sérülés a szemgolyó.

Differenciáldiagnosztika

Fakoantigennuyu és a lencsék glaukóma tömegéhez kötődik, először is meg kell különböztetni a poszttraumatikus és posztoperatív endoftalmitiszektől. A faciomorf glaukómában kerülni kell az elülső kamra szögének bezárásának egyéb okait.

Laboratóriumi kutatás

Az objektívhez kapcsolódó uveitis és glaukóma diagnózisa klinikai adatokon alapul, nincs szükség laboratóriumi vizsgálati módszerekre. Szövettani vizsgálata lencsék betegek fakoantigennym uveitis észlelt zonális granulomatozus gyulladás, lokalizált helyén a lencse sérülését.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25]

Az objektívhez kapcsolódó uveitis és glaucoma kezelése

Az objektívhez kapcsolódó uveitis és glaukóma radikális kezelése a szürkehályog kivonása vagy a lencse tömegének vagy az intraokuláris lencse eltávolítása. A műtét előtt a gyulladásos folyamatot le kell állítani helyi glükokortikoidok segítségével, és normalizálni kell az intraokuláris nyomást antiglaukómás gyógyszerekkel. A phacomorphic glaucoma esetén, ha a szürkehályog kivonása nem lehetséges, vagy ha el kell halasztani a műtétet, a lézeres iridotómiát intraokuláris nyomáscsökkentés után kell elvégezni.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.