^

Egészség

A
A
A

Autoimmun vesebetegség laboratóriumi diagnózisa

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A glomerulonephritis a primer vesebetegség legelterjedtebb formája, a renális glomerulusok domináns elváltozásával. Jelenleg elismerik a betegség immunrendszerének kialakulásának koncepcióját.

A glomerulonephritis az antigénekre adott gyulladásos válasz eredménye, ami szövetkárosodáshoz vezet. Bár a specifikus antigének felelős a fejlesztési glomerulonephritis, gyakran ismeretlen, ezek szerint lehet csoportosítani, hogy az elsődleges termék, tehát aszerint, hogy azok forrását a vese is (vese antigének), vagy a hatalom ki a vese (nonrenal antigének). Ahhoz, hogy a fejlődése meginduljon glomerulonefritisz, nonrenal antigének (antitestekkel vagy azok nélkül) kell végső soron a vesén belül: a glomeruláris mezangiális, a nagyon alapmembrán vagy az oldalán a szubendoteliális membrán. A szövettani károsodás további jellege a glomerulonephritisben az antigének elhelyezkedésétől és a lerakódást okozó immunválasz típusától függ.

A glomerulonephritis kialakulásának két immunopatológiai változata lehetséges. Az egyik az autoantigének autoantitestek - a vese szövetek fehérje összetevőinek, elsősorban a glomeruláris kapillárisok falának alapmembránjainak kölcsönhatásából ered. Ezek a komplexek van kialakítva és elrendezve, közvetlenül a bazális membrán a glomerulusok, kárt okoz ez (az antitest miatt autoantitestek glomeruláris alapmembrán glomerulonephritis). A második változatban az immun-komplexek kialakulása a vérben az extrarenális és extra-lute antigének elleni antitestek kötődése miatt következik be. Kezdetben ezek az immun komplexek a vérben keringenek, majd a glomeruláris kapillárisok bazális membránján csapódnak le, és károsodást okoznak (immunkomplex glomerulonephritis).

Megállapították, hogy a glomerulonephritis 75-80% -át immunkomplexek okozzák, kevesebb mint 10% a glomerulusok bazális membránjával szembeni antitestekkel kapcsolatos.

Ugyanazok az immunológiai reakciók, amelyek glomerulonephritist indukálnak, károsíthatják a tubuláris sejteket, az edényeket. Az ilyen hatás eredménye az interstitialis vese monokuláris vagy neutrofil infiltrációja és a gyulladásos folyamat kialakulása, amelyet a tubulointerstitialis nephritis koncepciója egyesített. Ez utóbbit a csöves aljzat membrán, immun-antigén-antitest komplexek, sejt-közvetített immunválaszok autoantitestek okozhatják. Bizonyos esetekben tubulointerstitialis nephritis társul a glomerulonephritishez, más esetekben nincs változás a glomerulusban és a tubulointerstitialis nephritis önálló betegségként létezik.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.