^

Egészség

A
A
A

Aspergillosis teszt: az aspergillózis kórokozója elleni antitestek a vérben

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az aspergillózis szuszpenziójának kórokozójának antitestjei általában nincsenek jelen.

Az aspergillózis kórokozója az Aspergillus - aspergillus nemhez tartozó, opportunista penészgomba . A betegséget a bronchopulmonáris rendszer szerveinek veresége előfordulása jellemzi. Az allergiás bronchopulmonáris aspergillosis a krónikus asztmában szenvedő betegek 1-2% -ánál fordul elő. Az allergiás bronchopulmonáris aspergillosis diagnózisát fel kell emelni, ha a vizsgálat során a következő tünetek kombinációját észlelik (a betegek több mint 90% -ában fordulnak elő):

  • a bronchiális asztma rohama;
  • a perifériás vérben lévő eozinofilek száma több mint 1 × 10 9 / l (gyakran több mint 3 × 10 9 / l);
  • gyorsan eltűnik vagy hosszan tartó, korlátozott árnyékolást mutat a mellkas röntgenfelvételen;
  • a bronchiectasis a nagy hörgők területén, a kisebb hörgők számának megváltoztatása nélkül, számítógépes tomográfia vagy bronchográfia formájában;
  • pozitív bőrvizsgálatok az Aspergillus antigénnel ;
  • a teljes szérum IgE növekedése (általában több mint 1000 NE / ml);
  • az Aspergillus- specifikus IgE és IgG növekedése ;
  • az aspergillózis kórokozójának antitestek kimutatása a vérszérumban.

A kenetek mikroszkópiájában és a kóros kórokozók kórokozóiban a betegek több mint 60% -ánál fordulnak elő. Mivel az Aspergillus széles körben elterjedt és véletlenül belép a kultúrába, egyetlen növényben való kimutatása nem lehet megbízható jel az aspergillózisnak.

Szerológiai vizsgálat, IgG antitestek antigének Aspergillus kimutatható volt a szérumban a legtöbb fertőzött és csaknem az összes betegnél, akiknél a tüdő röntgen vizsgálat feltárta, gombás „labda” (körülbelül 90% -ában). A teszt 100% -ban specifikus. Fontos az ellenanyag titerének vizsgálata dinamikában. Az aspergillózist az antitest titer növekedése jellemzi.

Az aspergillózis érzékenyebb szerológiai diagnózisa az antigének (galaktomann) aspergillus kimutatása a vérben. Használjon latex tesztet és ELISA módszert (érzékenyebb). Az ELISA galaktomannal szembeni érzékenysége 50-60%, ismételt vizsgálattal 90% -ot ér el, a specifitás 90-100%.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.