^

Egészség

A
A
A

Aranyér - az értelmiség betegsége

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az aranyér, mivel nem hívják őket, az intellektuelek betegsége, a civilizáció társulása, sőt királyi betegség. Az aranyat úgy nevezik, mert leginkább olyan embereket érintenek, akik több ülő munkát végeznek.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Statisztika az aranyér

A proctológusok azt állítják, hogy az emberek világszerte több mint 70% -ában regisztrálják az aranyat - akár krónikusak, akár átmenetiek, amelyek gyorsan megszüntethetők. Ezek az emberek 70% -a azok, akik valaha is szenvedtek az aranyér tüneteitől - a végbélnyílás fájdalmai, aranyér, általános kényelmetlenség a kiszökés során.

Az aranyat különböző szakaszokban kezelik, de előtte jobb kezelni, mert az aranyér késői szakaszában szükség lehet fejlesztésre, és ez nem túl jó a test számára.

Az orvoshoz intézett referenciák statisztikája

Az orvosi adatok szerint sokkal több ember szenved hemorrhoidokban, mint azok, akik az orvosokat vizsgálatra és kezelésre hívják. A világ lakosságának mintegy 80% -a, akik aranyérrel szenvednek, nem mindig mennek az orvoshoz, ezért nem minden kezelést regisztrálnak. És ez azt jelenti, hogy nincs pontos statisztika az aranyér előfordulási gyakoriságáról. Csak az ismeretes, hogy 1000-ből 120 emberre hajlamos a betegségre, és az orvosok kapcsolatba léptek vele.

Az erőteljes szexre az aranyér előfordulása sokkal nagyobb, mint a nőknél - 4 alkalommal. A veszélyeztetett csoportokban - azok, akik dohányzik, akik krónikus székrekedésben szenvednek, és azok, akik gyakran a WC-ben ülnek, tévesen defecálják a folyamatot, és a dohányzás közben olvasnak. Ebből kifolyólag az anális vénák vékony falai kibontakoznak, összeomlanak, vékonyak és az aranyér kialakulásának kockázata nagyban megnő.

Az aranyér anatómiája

A végbél az emberi emésztés nagyon fontos szerve. Hemorrhoid plexus veszi körül - de nem egyszerű, de kettős. Ez egy belső és külső vénák vénája. Ha egy személynek aranyér, akkor ezek a vérek tele vannak vérrel, ami bennük stagnál. Ezután a vénák megduzzadnak, mint a lábaknál a thrombophlebitis, és úgy alakulnak ki, mint a gombok - aranyér vagy párnák.

A betegség kezdeti szakaszában a személy kényelmetlenséget érez a székletben és általános kellemetlen érzéssel, fájdalmat okoz az anusban. Aztán, ahogy a vérnyomás a vénák az anális nyitás és a stagnálás e vér töltse, a fájdalom lehet erősebb és erősebb, néha lehet elviselhetetlen. A fájdalom a vágás, a varrás, a súlyosság és a rosszabbodás, ha valaki megpróbálja kiszabadulni.

A vérplazma súlya alatt megduzzadt vénák fokozatosan megsemmisülnek. A faluk vékonyabbá válik, és már nem ellenáll a vérnyomásnak. És már a kiszabadítás során egy személy észleli a vért a WC-ben, papíron, amelyet eltöröltek - ez egy vérzés, amely szintén az aranyér tüneteinek számít.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

Az aranyér megnyilvánulása

Ezek közé tartoznak a pusztítás megnyilvánulása és az aranyér csomópontjaiban bekövetkező változások - azaz ezeknek a csomópontoknak a csökkenése, vérzés, trombózis, az aranyér duzzanata.

Ezek a csomópontok külsőek és belsőek. Azok, amelyek belül vannak, a végbélben alakulnak ki klaszterek formájában. És még egy aranyér is. Azok, amelyek kívül esnek, 2,5-nél nagyobbak, mint az anus. A külvilágon elhelyezkedő aranyércsomók lokalizálódnak az anális csatornában. Néha vérlemezkék vannak - vérrögök, amelyek önmaguktól megyek, és csak orvosi beavatkozást igényelhetnek.

Mit neveztünk aranyérnek a középkorban?

A középkorban az aranyérceket St. Facar, az összes kertész védőszentjének átkelésének nevezték. Van még egy kő ugyanazzal a névvel - a Szent Facar kővel, az emberek még mindig közelítenek hozzá, remélve, hogy visszanyerik ezt a kellemetlen betegséget. Van egy legenda erre. Egyszer egy szellem jelent meg Saint Fiakr-nak, és közölte vele, hogy sok földet fog kapni - amennyire csak tetszett neki. De csak azt a földet, amelyet hajnalról sötétedésre lehet feldolgozni.

Szent Fiáker (ha ő nem volt egy szent) nagyon igyekezett, végül dolgozott azért, hogy úgy tűnt, a végbélnyílás aranyér - amit ma nevezik aranyér - nélkülözhetetlen tulajdonság a külső aranyér.

Nagyon ideges volt, fájdalmat és gyengeséget érez, leült egy közeli kőre, és imádkozott Istennek. Ebben az imában kérte tőle, hogy megszabaduljon a betegségtől. És most csoda történt: Szent Fiakr azonnal megszabadult a csomóktól, amelyek önmagukban esnek. Még ma is lábnyomuk látható a kőre.

A kő most jönnek a betegek a világ minden tájáról, azok, akik meg akarják szabadulni a kellemetlen betegség - aranyér. És azt mondják, hogy segít. Bár az orvosok nem javasolják, hogy üljön hideg köveken és aszfaltot azokon, akik aranyérűek.

Az őseink tudtak aranyérről?

Igen, igen. Az aranyér előfordulásának története évezredek óta - nagyon régi betegség. Hippokratész említette írásaiban, és az ősi egyiptomiak írtak aranyérről a kéziratait. A jól ismert tény, hogy Napóleon elvesztette a Waterloo-csata pontosan azért, mert éles támadása volt az aranyér.

A férfi kezdett szenvedni aranyéról, amint elkezdte emelni az első nehéz dolgokat (kő, kapa), és keményen dolgozott. A civilizáció fejlődésével ez a betegség még jobban előrehaladt. Az aranyércek vezetői és ülő életmódja, valamint olyan termékek, amelyek kimerültek a hasznos anyagoktól, azaz a feldolgozott finomított termékekből. És az aranyéreteket lusta betegségeknek is nevezik, mivel a mobilitás hiánya kockázati tényező, amelynél ez a betegség fordul elő.

Mivel az aranyér eltávolítása a korai szakaszokban csak életmódjuk megváltoztatásával változtatható meg, célszerű ezt megtenni, mert az egészség sokkal értékesebb befektetés, mint a pénz.

trusted-source[16], [17], [18]

Érdekes tények az aranyérrel kapcsolatban

  • A lakosságnak a fele 50 év eltelte után aranyér eredetű
  • A hasmenés általában nem életveszélyes, amíg a rügyek megduzzadnak, és fájdalmat okoznak
  • A hasmenés gyakoribb a fehér bőrű embereknél, a magasabb társadalmi-gazdasági végzettségű embereknél, valamint a vidéki területeken élő embereknél
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.