^

Ivódiéta 7 napig

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 14.04.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A víz döntő hatással van az emberi egészségre és életre. Szerepéről egész értekezések születtek, de még ezek is aligha tudnak igazat adni ennek az átlátszó, szagtalan, szín- és ízű folyadéknak, amelyből minden élő szervezet áll. Nem véletlen, hogy sok fogyókúrás és kezelési rendszer vízre épül. A 7 napos ivási diéta az egyik ilyen. A 30 napos ivódiéta lerövidített változatának tekintik. [1]

Jelzések

A legtöbb módszerhez hasonlóan a diétát is a testsúly korrekciójára használják. A kinevezés fő jelzései a túlsúly. A kísérő bónuszok, amelyeket egy fogyott személy kaphat, miután 7 napos ivódiétát sikeresen teljesített, a következők:

 • a gyomor-bél traktus kirakodása, a belső szervek munkájának normalizálása;
 • a bőr megjelenésének és állapotának javítása;
 • a gyomor méretének és étvágyának csökkenése;
 • a rossz étkezési szokások megtagadása;
 • akaraterő edzés.

Az ember lélektani kielégülést is kap: elvégre az önmaga feletti győzelem, a „teljesített kötelesség” érzése sokat ér.

De nem minden olyan rózsás. Nem véletlen, hogy az étrendet az extrém kategóriába sorolják. Ha túlbecsüli a test erősségeit és képességeit, akkor visszahatásra számíthat: az emésztőszervek működésének romlására, ami negatívan befolyásolja a fogyó személy egészségét és hangulatát. És akár kritikus helyzethez is vezethet. A kérdés ezen oldaláról az alábbiakban lesz bővebben szó.

Általános információ ivó diéta

Az ivódiétáknak az a sajátossága, hogy az étlap csak folyékony állagú ételeket tartalmaz. A diéta lényege: a teljes időszak alatt nem ehet semmi szilárd anyagot. Az étlap folyadékokból áll: gyümölcslevek, zöldség- és gyógynövényfőzetek, természetes termékekből készült húslevesek, erjesztett tejitalok, püré levesek, teák, kávé. Külön sor a közönséges víz - egy normál 1,5 literes palack.

 • Az orvosok 7 napos vagy hosszabb ivódiétát írnak elő bizonyos betegségek kezelési programjaként. De ez kizárólag az orvosok kiváltsága, és semmiképpen sem ok arra, hogy a beteg öngyógyítást végezzen.

A szakértők úgy vélik, hogy a gyomor-bél traktus, amely nem kap szilárd táplálékot, lehetőséget kap a pihenésre. Ez a körülmény hozzájárul a salakanyagok eltávolításához, a méreganyagoktól és méreganyagoktól való tisztításhoz. Az emésztőszervek könnyű üzemmódban működnek, a gyomorban könnyedség érzése uralkodik. A módszer megalkotói azt állítják, hogy az élelmiszer nem képez zsírlerakódásokat.

 • Az ivódiétát gazdaságos fogyásmódnak tekintik a nagy akaraterővel rendelkező emberek vagy azok számára, akik ezt az akaratot kívánják ápolni.

A kilogrammok távozásával együtt távoznak a bőséges víz által „kimosott” káros összetevők. Ezenkívül biztosítja a test összes szervének működéséhez szükséges nedvesség egyensúlyát.

Detox ivás 7 napig

Miért igazi 7 napos ivás méregtelenítő a folyékony élelmiszer diéta? Miért jobbak a folyékony ételek az emésztés szempontjából, mint a hagyományos, túlnyomórészt szilárd összetevőket tartalmazó étrend?

 • A folyékony élelmiszer kevesebb erőfeszítést igényel az emésztőrendszertől. Ezért lehetőséget kapnak arra, hogy kevésbé intenzíven dolgozzanak. Úgy gondolják, hogy ebben az állapotban a szervezet elkezdi megtisztítani magát a "normál táplálkozás" időszakában felhalmozódott felesleges anyagoktól.

A második pont - a folyékony élelmiszer enyhíti a nehézség érzését, a gyomor túlzsúfoltságát, miközben nem képződik új zsírfelhalmozódás. A megfelelő mennyiségű víz nem szolgáltat kalóriát, de aktiválja az anyagcserét és beindítja a fogyás mechanizmusát.

Becslések szerint egy 7 napos ivódiéta lehetővé teszi 5 kg „dobását”. Az alak elegánsabbá válik a csípő méretének több centiméteres csökkenése miatt, az életerő és az energia érezhető a testben, nő az önbecsülés és a pozitív érzelmek szintje. Ezzel a motivációval az erős nők úgy döntenek, hogy egy héttel meghosszabbítják a tanfolyamot. Persze ha az egészségi állapot engedi és az orvosok nem bánják.

 • A tisztítás szakaszosan történik.

Az első tíz napban az üreges szervek tisztábbá válnak; plakk képződhet a nyelven, ami a szerzők szerint normális jelenség.

Ezután a máj és a vesék intenzíven megtisztulnak; a helyükön tapasztalható kényelmetlenség annak megerősítése, hogy minden a terv szerint halad.

Az elmúlt évtized a szervezet sejtszintű megtisztulása.

 • Hogy erre van-e szilárd bizonyíték, senki sem tudja. Ezért sok kritika éri a meg nem nevezett szerzőket, akik hihetetlen bravúrokat rónak fel a bármi áron fogyni vágyóknak, indokolatlanul kockáztatva saját egészségüket.

Az extrém étrendi korlátozások betartása érdekében a szervezet támogatása érdekében szükség lehet az orvossal egyeztetett vitaminkészítményekre.

Részletes menü minden napra

Minden extrém diétát, beleértve a 7 napos ivókúrát is, alaposan meg kell fontolni. A táplálkozási szakértők által ajánlott szokásos szabályokon túl mindig választhat a javasolt kedvenc ételek közül, amelyek segítenek az alkalmazkodásban és a korlátozások könnyebb elviselésében.

 • Mindkét pontnak arra kell irányulnia, hogy a szervezet a lehető legnagyobb mértékben megtisztuljon a méreganyagoktól, és aktívan eltávolítsa a testzsírt.

Az egyes napok hozzávetőleges vagy részletes menüjének a következő elveken kell alapulnia (naponként).

 1. Levesek - hús és sovány, zöldségből vagy halból.
 2. Tejtermékek.
 3. Friss és turmixok.
 4. Kisselek, kompótok.
 5. Teák, beleértve a gyógynövényeket is, zöldek, tej hozzáadásával.
 6. Levesek, gyümölcslevek vagy zöldségfőzetek.
 7. Minőségi víz napi 1,5 liter.

Egyéb diétás lehetőségeket is kínálnak, változatosabb ételek kombinációit. Fontos, hogy a teljes kalóriatartalom ne haladja meg a 2000 kalóriát.

 • Ugyanilyen fontos az elengedési időszak. Ha nem figyelik meg, a felesleges tömeg visszatér, és nem egyedül, hanem a kapcsolódó problémák csomagjával együtt.

A kilépés során minden reggelt folyékony zabpehellyel kell kezdeni, és este folytatni a folyékony ételek főzését. A fehérjetermékeket későbbre halasztják. A kilépési időszak megegyezik a diéta dupla időszakával. Vagyis esetünkben két hétig tart.

Étel receptek

Amikor elkezdi kiválasztani az ételek receptjét, azonnal el kell utasítania azt, amit az étrend tilt. Ezek mind szilárd ételek, valamint édes, fűszeres, zsíros ételek. Helyette „gyerekdiétát” vezetnek be: gabonapelyhek, levesek, kisselek, húslevesek, erjesztett tejtermékek fogyasztása. Levesekhez használjon friss vagy fagyasztott alapanyagokat.

 • Másfél liter víz csillapítja az étvágyat és segít eltávolítani a méreganyagokat.

Ha a víz nem segít, a 7 napig tartó ivódiéta melletti éhségérzetet egy pohár kefirrel vagy friss gyümölcslével távolítjuk el. A jelentések szerint a harmadik vagy negyedik napon az éhségérzet egyáltalán nem érezhető.

Nem kell túl okosnak lenned a receptekkel. A folyékony zabpehely vagy más zabkása tökéletes reggeli. Ebédre bármilyen leves alkalmas - zöldségből, rizsből, burgonyából, turmixgéppel homogén állapotba hozva. Máskor készíts egy nagyon vékony burgonyapürét, amely hasonlít a leveshez.

A zöldségekből és gyümölcsökből frissen készített koktélok is egészségesek, ízletesek, vitamindúsak és egyfajta diétás desszertnek számítanak. A lényeg az, hogy ne "javítsuk" a természetes ízt - cukorral, sóval, fűszerekkel. Vacsorára kényeztesd magad joghurttal, kefirrel vagy tejjel.

Az étkezések között készítsen különféle teákat, gyümölcsleveket, igyon rendszeresen vizet. A kávéval kapcsolatban vannak nézeteltérések. Vannak, akik megengedik (cukrozatlanul és tej nélkül), mások felveszik a tiltott italok listájára. Valószínűleg egyedül kell megoldania a dilemmát. Ha a kávé aromája iránt közömbösek könnyen boldogulnak, akkor a kávékedvelőknek nem vétek olykor megengedni maguknak egy adagot a közkedvelt italból.

Előnyök

A víz a csecsemők testtömegének 75%-ától az idősek 55%-áig terjed, és elengedhetetlen a sejtek homeosztázisához és életéhez. Becslések szerint az Egyesült Államokban a víz körülbelül 22%-a származik élelmiszerből, míg az európai országokban, különösen az olyan országokban, mint Görögország, ahol magasabb a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, vagy Dél-Korea, ez a szám sokkal magasabb lenne.[2]

Az ivódiéta több lehetőség közül választhat: 30, 14, 7 napig. A 7 napos ivódiéta viszonylag kíméletes módja a túlsúly eltávolításának, összehasonlítva a 2 hetes és havi lehetőségekkel. A kívánt hatás egyszeri kirakodással érhető el - havonta 1-5 napig.

Az étrend előnyeit a következő pontok értékelik:

 • alakkorrekció;
 • csökkent élelmiszerterhelés, könnyedség a gyomorban;
 • az emésztőszervek tisztítása a toxinoktól és mérgektől;
 • a vesék és a máj tisztítása (hosszú távú lehetőség esetén);
 • a bőr állapotának javítása;
 • az arc frissessége.

A hatás fenntartásához nagyon fontos, hogy helyesen lépjen ki az étrendből. Ez egy hosszabb folyamat: kétszer annyi ideig tart, mint a tényleges diéta. Tekintettel arra, hogy a folyadék könnyebben emészthető, és a gyomor térfogata egy hét alatt enyhén csökken, a jövőben a személy "nem húzza" az étrendben megszokott nagy adagokat. Mi akadályozza meg a súlygyarapodást a jövőben. A víz egyensúlya megmarad annak a ténynek köszönhetően, hogy az ivóedények sok folyadékot tartalmaznak. 

Mit tehet és mit nem?

A 7 napos ivási étrend kiválasztása után nemcsak türelemmel kell készleteznie, hanem különféle italokkal is, amelyek nélkül a táplálkozási program csekélynek és unalmasnak tűnik. A változatosság kissé tompítja a pálya extrém körülményeit. A feltételek egy hétig tartó helyes teljesítésével 5-7 kg-ot veszítenek. A mutatók ingadozása a kezdeti súlytól és sok tekintetben a szervezet egyéni jellemzőitől függ.

 • mit ehetsz? Pontosabban inni, mert az ivórendszerről beszélünk. Egy hozzávetőleges ivóadag a hét napjaira így nézhet ki.
 1. Legfeljebb 2% zsírtartalmú tejtermékek.
 2. Húslevesek zöldségekből, halból, húsból, püré levesek.
 3. Házi készítésű gyümölcslevek zöldségekből és gyümölcsökből.
 4. Teák: fekete tejjel, zöld - citrommal.
 5. Édesítetlen kompótok, friss gyümölcszselé.
 6. Tej.
 7. Több húsleves.

A menü egyébként mindig tiszta víz - napi 1,5 liter. Telíti a testet nedvességgel, némileg tompítja az étvágyat. Fűszeres, zsíros, alkoholos italok szigorúan tilosak.

A leghasznosabb diéta az lesz, ha a fogyás normálisan elviseli. Rendszeresen jár wc-re - nehézségek nélkül, de hasmenés nélkül, nem tapasztal súlyos hányingert, gyengeséget, szédülést, könnyezést, depressziót és egyéb kellemetlen jelenségeket. Veszélyes tünetek jelenlétében az étrendet sürgősen le kell állítani.

Válasz a kérdésre: mit nem lehet enni? - Felsorolhat olyan szilárd ételeket, amelyeket a diéta sokáig tilt. Könnyebb betartani a megengedettet. A 7 napig tartó ivási diéta alatt pedig szinte mindent meg lehet inni, kivéve a színes üdítőket és az ipari gyümölcsleveket: ezek a termékek túl sok édes összetevőt tartalmaznak. Ne adjunk hozzá cukrot vagy mézet házi teákhoz, kompótokhoz, zseléhez, kávéhoz, friss gyümölcslevekhez. Egyszóval a folyadékok ebben a rendszerben helyettesítik az ételt és az italt egyaránt.

 • A technika merev, így nem mindenki számára megfelelő.

A legjobb az egészben, hogy olyan fiatalok használhatják, egészségügyi problémák nélkül, akik szeretnék korrigálni alakjukat. Az idősebbeknek lágyabb alternatívát kell keresniük.

Már egy héttel korábban fel kell készülni az ivódiétára: egyél kevesebb szilárd ételt és igyál több folyadékot. Az adagokat fokozatosan csökkenteni kell, hogy a kúra elejére az emésztés egy kicsit hozzászokjon a változásokhoz. A szerzők azzal érvelnek, hogy a rágás csak pszichológiai szokás, nem szükségszerűség, így elvileg teljesen meg lehet tenni szilárd ételek nélkül.

Senki sem vitatja a friss gyümölcslevek kétségtelen előnyeit. Néhány dolgot azonban érdemes szem előtt tartani:

 • A nagyszámú hatóanyag gyomorhurutot és fekélyt, valamint allergiás reakciót okozhat.
 • A savak tönkreteszik a fogzománcot.
 • A sárgarépalé narancssárga árnyalatot adhat a bőrnek.

Az ilyen következmények elkerülése érdekében a friss gyümölcsleveket vízzel hígítjuk, és naponta legfeljebb két pohárral igyunk.

Ellenjavallatok

Bármilyen ivási diéta, 7 napig vagy tovább, nem mindenki számára megfelelő. Mindenekelőtt az ellenjavallatok emésztési problémákkal, máj- és veseelégtelenségben szenvedőkre vonatkoznak, valamint betegség vagy fizikai megterhelés miatt legyengültek. Az ilyen diéták tilosak terhes és szoptató nők számára.

 • A diéta ellenjavallt 18 év alatti fiataloknak, professzionális sportolóknak, fokozott fizikai erőfeszítéssel.

Folyékony étkezés után az emésztőrendszer nem alkalmazkodik azonnal a szilárd ételekhez. Ha egy személy gyorsan átáll a szokásos étrendre, akkor a súlya nem veszíti el az esélyt, hogy visszatérjen az előző mutatókhoz. Ezért ellenjavallt a program nem a terv szerinti elhagyása.

Lehetséges kockázatok

Az ivási technika hátrányai közé tartozik az étrenddel kapcsolatos kockázatok valószínűsége. Főleg az emésztőrendszerre vonatkoznak. Tehát a gyümölcsökkel való visszaélés néha az emésztőrendszeri betegségek súlyosbodásához vezet, és a savas nedv káros a fogakra. Az édes gyümölcsök negatívan befolyásolják az inzulintermelést, ezért a 7 napos ivódiétát nem ajánlott túl gyakran gyakorolni.

 • Ha a 30 napos tanfolyam évente egyszer megengedett, akkor a kéthetes tanfolyam néhány havonta egyszer megengedett. A böjtnapok nem ártanak – még akkor sem, ha folyamatosan, hetente gyakorolják.

A táplálkozási szakemberek emlékeztetnek arra, hogy az ivódiéta során a kalcium kiválasztódik a szervezetből. Hiányát gyógyszerkészítményekkel kell pótolni.

Egyes szakértők ezt a fogyási módszert károsnak, sőt az egészségre is veszélyesnek tartják. A veszély az, hogy az alultápláltság a belső szervek részleges disztrófiájához vezethet. És ha túl gyorsan vagy hibákkal hagyja el az étrendet, fennáll az anorexia és a veszélyes visszafordíthatatlan következmények veszélye.

 • Minél tovább eszik folyékony ételt, annál veszélyesebbek a következmények.

Ha a program egy hónapig tart, akkor a gyomor-bél traktus nyálkahártyája sorvad, és az emésztőenzimek termelődése megszűnik. A szervezet nem fogadja be a szilárd táplálékot, fékezhetetlen hányással és hasmenéssel reagál rá. Az ilyen változások után hónapokig vagy évekig tarthat, amíg az emésztőrendszer helyreáll. Ez a figyelmeztetés hasznos azoknak, akik szigorú diétákhoz folyamodnak anélkül, hogy rendkívüli szükség lenne rá.

Komplikációk az eljárás után

A 7 napos ivódiéta összetettsége, hogy éhségérzet nélkül lehetetlen végigvinni. Ezt nem csak a kisebb mennyiségű táplálék magyarázza, hanem az is, hogy a folyékony táplálékot nem kell rágni. Ez szokatlan, ezért a szervezetnek úgy tűnik, hogy "nem evett semmit".

 • A lehetséges szövődmények ingerlékenység, gyengeség, erős éhség és a diéta megszakításának vágyaként nyilvánulnak meg a bőséges étkezés érdekében.

Egyes lányok sírni akarnak és sajnálják magukat, gyönyörűek, nagy áldozatokat hozva a képzeletbeli "ideális" alakért.

A könnyű táplálék a gyomor negatív reakcióját válthatja ki, ezért a diétát rendszertelen széklet, az emésztőszervek éhes görcsei, aktív fermentáció és gázképződés kíséri.

 • Hosszú kezelések esetén a bőr, a haj és a körömlemezek állapota romlik.

A gyümölcslevek allergén összetevői reakciót válthatnak ki. A fehérjeanyagok hiánya vérszegénységhez, a nemi szervek működési zavarához, legyengült immunitáshoz, menstruációs ciklus zavarokhoz vezet. A túlzott folyadékterhelés toxikózist, kiszáradást vált ki. A vesék működési zavarokkal reagálhatnak. Néha a lábak megduzzadnak.

Az éhezőknek takarékos fizikai tevékenységet kell végezniük, különben a túlterhelés súlyos gyengeséget és akár ájulást is okozhat. Fenyegető tünetek esetén a diétát abba kell hagyni, és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Lépjen ki az ivási étrendből 7 napra

A súlycsökkentési módszerekben fontos helyet foglalnak el a diéta végén. Ez alól a 7 napig tartó diéta sem kivétel. Hét napos szokatlan táplálkozási időszak után nem lehet azonnal visszatérni az előző diétához és minden egymás utáni korlátlan fogyasztásához. A kijáratnak lágynak és sértetlennek kell lennie. Az ivási étrend 7 napos elhagyására vonatkozó szabályok betartása nélkül az emésztési problémák súlyosbodnak, kellemetlen érzések lépnek fel, sőt az egészségre is veszélyt jelentenek.

 • Általában a kimenet körülbelül két hét – kétszer olyan hosszú, mint a program időtartama. Egyes források a hónapról írnak. Általánosságban elmondható, hogy a gyomor szokásos táplálékhoz való alkalmazkodásának elfogadható aránya 1: 2 (diéta: kimenet).

A reggelire és ebédre szánt folyékony ételeket fokozatosan felváltják a könnyű, szilárd ételek, és egy egész hétre készülnek a folyékony vacsorák. Ezután fokozatosan felváltja őket a szokásos menü.

Pontosabban így néz ki. A 7 napos kúra befejezése utáni első napot kezdje egy kis adag zabpehellyel. Az ebéd folyékony marad. E rendszer szerint három napig kell enni, majd lassan hozzáadni zsírszegény sajtot, főtt tojást, gyümölcsöt, joghurtot, zöldségeket, kenyeret. A lisztből készült termékek, a fűszeres és zsíros ételek legkorábban a fogyókúra befejezése után két héttel jelennek meg az asztalon.

Ilyenkor és a diéta alatt is fontos a közérzet, a széklet rendszerességének figyelemmel kísérése. A diéta extrém jellege miatt az ivódiéta menetét legkorábban egy év múlva ismételheti meg.

Vélemények

A különféle ivókúrákat használó nők véleményei dominálnak a pozitívak. 5-15 kg-os eredményekről beszélünk, a program időtartamától függően.

Anna, aki a 14 napos programot választotta, az első napok nehézségeiről mesél, amikor "mindent abba akartam hagyni". Maria nemcsak a fő időszakban figyelt meg fogyást, hanem akkor is, amikor 7 napig elhagyta az ivódiétát. Elena életmódot váltott, aminek köszönhetően az elvesztett súly többé nem térül meg. Oksana tökéletesen korrigálta alakját, saját esküvőjére készülve, ami felkeltette jövőbeli férje csodálatát.

A 30 napos alkoholfogyasztással kapcsolatos megjegyzések kevésbé optimisták. A túl nehéz diétáról és annak nem kevésbé súlyos következményeiről írnak.

Eredmények

A folyékony táplálék program nemcsak fogyást eredményez, hanem megszünteti a túlevés szokását is. 7 napos ivódiéta vagy hosszabb kúra után a gyomor térfogata csökken, így a táplálékkal való túlcsordulás kellemetlen érzést okoz. De egy hasznos szokást úgy alakítanak ki, hogy megelégszenek kisebb mennyiségű étellel.

 • És a teltség érzése, mint tudod, egy kicsit később jön, és nem étkezés közben.

A víz és a puha élelmiszerek bősége elősegíti a káros összetevők aktív tisztítását, amelyek hajlamosak folyamatosan felhalmozódni az emésztőrendszerben és más szervekben, a test egészében. A megtisztított szervezet erőteljesebbé és erősebbé válik, a védekezőképesség fokozódik, a bőr állapota javul.

 • Nem csak belül, hanem kívül is bekövetkeznek a változások: a bőr megtisztul, egészségesebbé, szebbé válik.

Ha tényleges fogyásról beszélünk, akkor a lehetséges eredmény mínusz 5-7 kg hetente. Az oldalsó felhalmozódás és ennek megfelelően a csípő térfogata csökken. Megárad az energia, a vidámság, a jó hangulat. Vagyis a korábban emésztésre használt energiát ma már nemesebb célokra fordítják.

A mínusz jelű eredmény gyengeség, szédülés, székletproblémák. Az éhség nyugtalanító, és krónikus fáradtság tüneteit okozhatja.

Az ivódiéták a fogyás extrém módszerei közé tartoznak. Különösen a 7 napos ivókúra bizonyult rendkívül hatékonynak, de nem mindenki tudja ezt kibírni. A programot csak kivizsgálás és az ellenjavallatok kizárása után kezdheti meg. Egy hétnél hosszabb diéta betartása nem javasolt, mert a folyékony táplálék rossz hatással van a belső szervekre. És a súly mellett az ember egészségének elvesztését kockáztatja.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.