^

Diéta "Hat szirom"

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 04.04.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A fogyás különféle módjai közül a hatszirmú (vagy virág) diéta gyönyörű és érdekfeszítő névvel tűnik ki. Édes asszociációkat kelt: nektárral táplálkozó méhecskével, fogyni vágyó nőnek pedig virágszirmot hagy. Sajnos vagy szerencsére ez nem teljesen igaz. Bár a képzeletbeli hatszirmú virág valóban jelen van - "leszakadó naptárként".

Biztonságos a diéta?

A legtöbb monodiéta nemkívánatos következményekkel jár: a fehérje mérgezést okozhat, a szénhidrát-módszerekkel végzett rostfelesleg pedig puffadást okoz. Biztonságos-e A. Johansson diétája, amely több monodiétából áll?

 • Bármilyen technika, beleértve a hatszirmú diétát is, megköveteli a szabályok és a rend betartását. Ha ezeket nem sértik meg, akkor az egészséges ember nincs kitéve különleges kockázatoknak. Ellenjavallatok jelenlétében a diétákat egyáltalán nem alkalmazzák, vagy nem egyeztetik a kezelőorvossal.

A svéd rendszeren belüli étkezés meglehetősen egyszerű; az éhség nem gyötör, a szervezet nem szenved bizonyos tápanyag-összetevők hosszú távú hiányától. A súly folyamatosan csökken, és naponta.

 • Ennek ellenére a diéta hosszú távú hobbija negatív következményekkel és betegségekkel jár.

Mert a technika ellenzői szerint a teljes tápanyagkészletet naponta kell bevinni a szervezetbe, nem pedig külön monoadagok formájában. (Én vitatkoznék ezzel a véleménnyel, mert vegetáriánusok élnek körülöttünk, meg minden egyházi posztot betartó emberek is. És remekül érzik magukat, sőt néha így megszabadulnak a krónikus betegségektől is, amik évek óta gyötörték őket! És ezek az étkezési módok sokkal hosszabbak, mint a hatnapos svéd diéta).

Ennek a fogyási módszernek számos szinonimája van. A szerző nevével - Anna Johansson étrendje 6 szirom. Valójában - egy mono-diéta 6 szirom. Egy képzeletbeli kép szerint - kamilla diéta. A képet úgy tehetjük valóságossá, ha papíron ábrázoljuk sokszínű virág formájában, melynek szirmai egyenként válnak le. Ahogy a neve is sugallja, hat napig tart, és ezalatt tényleg lehet 3-5 kg-ot fogyni.

 • A svéd táplálkozási szakember hatszirmú diétája azért érdekes, mert így mindent megehetünk, de nem mindig.

Étkezési alternatívák: mind a hat napra csak egy külön kategória termékei járnak. Valójában sokan közülünk bizonyos időszakokban önállóan étkeznek ugyanígy, és nincsenek tisztában az ilyen étrend diétás természetével.

A fehérjék szénhidráttal váltakoznak, így a hatszirmú étrend kiegyensúlyozottnak tekinthető: a szervezetnek nincs ideje rövid időn belül egyik-másik anyag hiányában szenvedni. A napi étrend monotóniájának köszönhetően pedig a zsírraktárakba koncentrálódó saját tartalékaik elkezdenek elkölteni.

 • Azt írják, hogy ezt a diétát részesítik előnyben a hollywoodi sztárok, és ez igaz is lehet.

Az információ nem meglepő, mert a legtöbb fogyás módszerében a gyönyörű legendák rejlenek. Ez a lélektani hatás és a motiváció pillanata: mindenki úgy akar kinézni, mint a bálványunk. Valójában nem is annyira fontos, hogy melyik híresség mit eszik: az a fontos, hogy személy szerint megfeleljen nekünk a rendszer.

Jelzések

A népszerű hatszirom diéta minden olyan ember számára megfelelő, akinek nincs ellenjavallata - egészségügyi okok, életkor, élettani okok miatt. A kinevezés fő jelzése, hogy az alak karcsúbb legyen.

Mit kell tenni:

 • enni töredékesen, csak egy terméket;
 • alaposan rágja meg;
 • igyon sokat, étkezések között;
 • válasszon kiváló minőségű alapanyagokat az ételekhez;
 • vegyen be minimális sót és fűszereket.

Nem teheti meg a következőket:

 • betegség után kezdjen el hatszirmú diétát, amikor a szervezet legyengült;
 • ételt készíteni a jövő számára;
 • lustának lenni és keveset mozogni;
 • egyél egy napi adagot egyszerre;
 • ital étkezés közben;
 • törje meg a napok sorrendjét;
 • sós és borsos ételek;
 • enni édes és fűszeres ételeket;
 • igyon bármilyen alkoholt.

Férfiaknak

A hatszirmú diéta népszerűségét nem csak a női közönség biztosítja, amely általában többet törődik a megjelenéssel és az alakkal, mint az emberiség erős felével. Azon férfiak számára, akiknek prioritásai között szerepelnek ezek a tételek, ez a testtömeg-optimalizálási módszer is megfelelő.

 • Őszintén szólva, az az ember, aki szorgalmasan vágja és festi a szirmokat, mosolyt csal.

Ezért vagy valaki megteszi helyette, vagy a férfi tartja a „képet” a fejében. Bár a pszichológusok a technika játékos jellegét a jó hangulat és az erkölcsi támogatás garanciájának tartják.

 • A férfiak étrendje nem különbözik a nőkétől. Számukra csak az étrendet növelik - 30%-kal a nőkhöz képest.

Emlékezzünk vissza, hogy a svéd rendszer hat mono-diéta egymás után, csodálatos eredményeket ígérve. Mindegyiknél a külön táplálkozás szabálya érvényes. A versengő termékeknél fordítva hatnak: zsírtartalékok lerakódását idézik elő.

 • A svéd táplálkozási szakértő és más európai szakértők azt állítják, hogy ugyanaz az étel a nap folyamán aktívan elősegíti a fogyást.

Ez a máj működésének sajátosságaiból adódik, amely ilyen esetekben saját zsírlerakódásait fordítja feldolgozásra. A. Johansson a diéta sikerének felét a váltakozó szénhidrát- és fehérjediétákhoz rendeli.

 • Ebben a ciklusban minden nap ellátja a rábízott szerepet, és felkészíti a szervezetet a következő monodiétára.

Lehetetlen követni egy ilyen rendszert a tinédzserek és fiatal férfiak számára, akikben a test csak formálódik, és szüksége van az összes táplálkozási összetevőre. De a férfiaknak emlékezniük kell arra, hogy minden diéta rövid távú hatást fejt ki, és a súlystabilitás elérése érdekében nemcsak az étrenden, hanem az életmódon is változtatni kell.

50 év után

Egyes források szerint 50 év után minden diéta ellenjavallt. Általános szabály, hogy ekkorra már vannak krónikus betegségek, és a fogyás során jelentősen megereszkedett bőr csúnya ráncokat képezhet a testen, az arcon és a nyakon. A szigorú diéták betegségek és bőrproblémák súlyosbodását idézik elő, amelyeket semmivel sem könnyebb kezelni, mint a túlsúly esetén.

 • A hatszirom diéta nem túl szigorú, de még ebben a korban érdemes nem a diétás módszerek felé fordulni, hanem az általános táplálkozási koncepción változtatni: az egészséges táplálkozást az élet szabályává tenni.

Tekintettel arra, hogy az anyagcsere kevésbé intenzív az életkorral, serkenteni kell. Néhány tipp segít elérni céljaidat:

 1. Csökkentse vagy szüntesse meg a zsíros ételek és minden édesség fogyasztását – az édességektől a gazdag péksüteményekig.
 2. Gazdagítsa az étrendet tenger gyümölcseivel, gyümölcs- és zöldségtermékekkel, gabonafélékkel, savanyú tejtermékekkel, teljes kiőrlésű kenyérrel.
 3. Ne éljen vissza állati fehérjékkel.
 4. Ne együnk túlzásba: együnk gyakran, kisebb adagokban.
 5. Ügyeljen a testnevelésre (reggeli gyakorlatok, intenzív séta).
 6. Ne vegyen részt fűszeres és fűszeres ételekben, füstölt termékekben és gyorséttermekben.
 7. Igyál elegendő vizet, gyógynövényes italokat.
 8. / Szükség esetén vegyen be vitamin- és ásványianyag-készítményeket.

Az ilyen tevékenységek elősegítik a súly optimalizálását anélkül, hogy károsítanák az egészséget és a lelki egyensúlyt. És megőrizni minden korban rejlő természeti szépséget.

Diéta 6 szirom szoptatás alatt

A szoptató anya felelős gyermeke egészségéért és harmonikus fejlődéséért. A jó anya nem él vissza semmivel, és nem azt eszi, amit ő maga szeret, hanem azt, ami jó a babának. Ez az anyaság küldetése - hogy megtagadja magától az örömöt, az alvást és a pihenést szeretett gyermeke érdekében, a gondoskodásban és a kommunikációban, amellyel az ő életét lezárja. Ez az időszak nem az étkezési kísérletek és a különféle diéták ideje, beleértve a 6 szirmot.

 • A mesterséges termékek egyike sem helyettesíti az anyatejet. Tartalmaz minden olyan összetevőt, amely a gyermek teljes növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges.

Természetes táplálkozással minimálisra csökken a kólika és más gyomor-bélrendszeri problémák valószínűsége. Ez biztosítja az újszülött legszorosabb kapcsolatát az anyával, pszichológiailag támogatja, biztonságérzetet és biztonságérzetet ad. Ennek a folyamatnak a jelentőségét nem lehet túlbecsülni, ezért csak rendkívül súlyos okok indokolhatják a szoptatást megtagadó anyát.

 • És persze nem az a vágy, hogy szoptatás közben 6 szirmos diétát folytassunk!

Természetesen a tej kiváló minőségét többek között a kiegyensúlyozott étrend biztosítja az anyukák számára. A helyesen elkészített friss étel a szoptató anya étrendje, nem pedig fokozott odafigyelés az alakra és az önmaga, kedvese gondozására. A tapasztalt nők biztosítják, hogy egészséges életmóddal és életmóddal idővel a súly normálisra csökken, és az alak visszatér az optimális paraméterekhez. Ha természetesen a terhesség kezdete előtt rendelkezésre álltak.

Általános információ hatszirom diéta

Mindegyik nap monodiétának tekinthető: egy nap - egy diéta: hal, zöldség, csirke, gabonafélék, túró, gyümölcs. A diéta lényege a fehérje és szénhidrát étrend váltakozó kombinációja. A nap elteltével letépünk még egy hatvirágú kamilla szirmot (hasonlatosan a letéphető naptárhoz). Ha hétfőtől kezded, akkor vasárnapra már „arathatod a hasznot”: mínusz 3-5 kg garantált!

 • A hatszirmú étrendben a termékek minősége mellett a mennyiségük és az elkészítési mód is fontos. Egy másik szabály, hogy ne cseréljenek egymás között termékeket.

Tehát a halat főzve vagy sütve fogyasztják, csak fél kilogrammot naponta. Az egyszeri adagokat saját belátása szerint alakítjuk ki.

A zöldségek közül a fehér-zöld árnyalatokat részesítik előnyben, másfél kiló össztömeggel. Válasszon egy kedvenc vagy különböző zöldségeket.

A harmadik szirom, vagyis a nap ismét fehérje. Csirkefilét kell enni, napi adag - 500 g.

A negyedik nap gabonafélékkel telik. A gabonafélék váltogathatók, vagy választhatnak egyet. Legjobb hajdina, köles vagy hámozatlan rizs, 200 g.

A túrós nap megszabja a maga szabályait: 0,5 kg alacsony vagy közepes zsírtartalmú terméket kell elfogyasztani.

„Desszertnek”, ahogy az várható volt, - gyümölcs. Az ajánlott mennyiség 1,5 kg nem túl édes, keményítő nélküli gyümölcs.

Az ivás nincs korlátozva: mind a hat napon kell inni vizet, friss gyümölcsleveket, teákat. Egyes napokon - kvass, kefir, tej.

Hányan vannak a 6 szirom diétán?

A hatszirmú diéta világos keretét az egynapos monodiéták – a „szirmok” – száma korlátozza. Ez egy kör, amely gyakran mindennek véget vet. A kívánt fogyás elérése után a nő abbahagyja ezt a mintát, és visszatér a szokásos menühöz .

De ha több fogyásról és egészséges táplálkozási szokások kialakításáról van szó, egy kör aligha elég. Az, hogy ilyen esetekben hányan tartanak 6 szirom diétát, több tényezőtől függ:

 • kezdeti súly és testfelépítés;
 • végső cél;
 • diétás fegyelem;
 • egészség és jó közérzet minden kör után;
 • kor;
 • életmód.

A normálhoz közeli súlyparaméterekkel rendelkező emberek nem számíthatnak erős fogyásra. Azok, akiknek jelentős tömegfeleslegük van, és először diétáznak, még az első hat nap után is elégedettek lesznek az eredménnyel.

 • Több kör is közelebb hozhatja az alakot az ideálishoz. Mindazonáltal nem biztonságos a sziromtechnikát egymás után négynél többször megismételni.

Pihenjek a körök között? Ebben nincs konszenzus. Azt mondják, egy-két nap pihenés kívánatos. Ez segít elterelni a figyelmet az unalmas monodiétákról, és csökkenti a meghibásodás valószínűségét.

 • A nyaralás megszervezésekor ne csapjon le azokra az ételekre, amelyeket a diétás héten kihagyott. Gyakoroljon normális, kiegyensúlyozott étrendet, kerülje a túl gazdag, zsíros és cukros ételeket.

Ha a súlyt a terv szerint csökkentik, és nincs különösebb kellemetlenség, akkor megtagadhatja a hétvégét, és ugyanabban a szellemben folytathatja a következő hat napon.

Mennyit lehet fogyni kg?

Bármilyen diéta megkezdésekor mindannyiunkat mindenekelőtt az érdekel, hogy hány kilogrammot lehet leadni és mennyi ideig. A normál mutató másfél-két kilogramm az első hat napban. Az is előfordul, hogy a súly visszatérni látszik, de ez egy félrevezető kép: csak arról van szó, hogy a hatlebenyes (gabona) diéta bizonyos napjain folyadékvisszatartás lép fel a szervezetben. És amikor eljön a fehérje nap, a folyadékot eltávolítják, és világossá válik, hogy a testsúly ennek ellenére csökkent.

 • A megfigyelések szerint a fogyás nagyobb valószínűséggel fordul elő a kellően túlsúlyos embereknél. Heti 4 kg-ról beszélnek, a rekord pedig 8 kg.

A normához közeli mutatókkal a súly nem csökken olyan intenzíven. A fogyás ilyen üteme sok diétára jellemző, nem csak a svédeknél, amelyeket A. Johansson fejlesztett ki.

A napi fogyás 500 és 900 g között mozog, 2-3 hétig egy ilyen diéta alatt 15 kg-ra csökkentheti a súlyt. A vélemények kézzelfoghatóbb dőlésszögeket is említenek, akár napi egy kilogrammig, sőt, hat nap alatt fantasztikus mínusz 7 kg-ot!

 • Ha az első ciklus után elégedett az eredménnyel, simán váltson át a hagyományos egészséges étrendre. Ha a fogyás nem elég, folytassa a sziromtechnikát a következő körön.

Milyen gyakran lehet ismételni?

Kevesen állnak meg a hatszirom diéta egy körénél. Ezalatt a többségnek csak a súlyt sikerül korrigálnia, és előtte sem volt túlzottan a norma felett. A kézzelfoghatóbb eredmények érdekében tanácsos folytatni a táplálkozási rendszert, miután korábban maga is kiderítette, milyen gyakran ismételheti meg a „szirommonó napokat”.

 • A történelem hallgat arról, hogy a technika szerzője pontosan hogyan javasolja a „szirmokon való körözést”. Mint két ciklus egy hét szünettel. Ha a túlsúly 15 vagy több kilogramm, akkor a szervezetnek 3-4 nap pihenésre van szüksége.

A témával foglalkozó cikkek, ismertetők szerzői hajlamosak azt gondolni, hogy mindebben nagy az egyéniség: ki mennyit veszít naponta vagy körönként, és hogyan bírja a diétát, és meddig bírja az ismétlődő napokat, ill. Körökben. Az információkat összegezve a következő lehetőségek merülnek fel:

 • két kör 3-4 napos szünettel;
 • egy nap szünet
 • havonta egyszer egy kör folyamatosan.

Vannak, akik 5 ciklust ismételnek, rövid szünetekkel, bár a szakértők legfeljebb négyet javasolnak. Megfigyelték, hogy a gyakori ismétlések nem olyan hatékonyak, mint a havonta egyszeri hatnapos ülések. Mert a szervezet hozzászokik a diétához, és nem reagál a tömegességgel. Ezenkívül a folyamatos körök fáradtságot és monoton ételek evését okozzák. Platóhatás léphet fel, ha a testsúly a helyén marad, és a fogyás elveszti a motivációt a fogyókúra folytatására.

 • A monodiéták sorozatát, a ciklusok számától függetlenül, nem ajánlott évente többször alkalmazni.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a fogyás fokozatosan megy végbe, nem alakulnak ki olyan hibák, mint a bőr megereszkedése. Ez nagy előny, mert megkíméli a hígítót a kozmetikai problémáktól.

Hány kört tudsz csinálni?

Aki bármilyen eredményt ért el, az mindig érdeklődik, hogy hány kört lehet megtenni. A szakértők azt válaszolják, hogy minden az egészségtől függ, valamint attól, hogy elégedett-e az első ciklus eredményével. Egy hatnapos diéta bőven elég valakinek, és valaki készen áll a svéd hatszirmú diéta többszöri megismétlésére.

 • Rajtad áll a választás, de túlbuzgóság nélkül, emlékezve a mondásra: "Ami túlzásba vitt, nem egészséges."

A táplálkozási szakemberek erősen azt tanácsolják, hogy a sziromdiéta négy körére korlátozódjon. A második körtől kezdődően tarts egy napos szünetet, hogy szünetet tarthass a szigorú rendtől. Ezen a napon egyél közönséges ételeket, kivéve a lisztet és az édességeket.

 • Vannak más ajánlások is: tartson két teljes hét szünetet.

A körök számától függetlenül ne feledje, hogy az egészséget és az alakot nem annyira a rövid távú diéta tartja a normában, mint a mindennapi táplálkozás. Az optimális testsúly elérése után éljen a vezető szakértők által kidolgozott egészséges táplálkozással, és a fogyás hatása a lehető legtovább megmarad, esetleg tartóssá válik. És a jövőben sem legyengítő diétákra, sem súlyos élelmiszer-korlátozásokra nem lesz szükség.

 • A. Johansson rendszerének hatékonysága a külön fogyasztáson alapul, ami lehetővé teszi, hogy a szervezet csak hasznos összetevőket vegyen fel a beérkező táplálékból. A rendszert úgy alakították ki, hogy a fogyás során ne legyen se éhség, se stressz.

Az érthetőség kedvéért egy képzeletbeli virágot ki lehet vágni papírból, és élénk színűre lehet színezni. Egy szirom letépésével összefoglalja az egyes napok eredményeit, és vizuálisan láthatja a cél megközelítését, amely miatt az eljárást elvégezte.

Előnyök

A technika szerzője úgy véli, hogy az éhezés még a fogyás nemes céljával sem helyénvaló. Az éhség, különösen a nőknél, depresszióhoz, stresszhez, hormonális egyensúlyhiányhoz vezet. Az általa kidolgozott hatszirmú diéta nem csak enyhíti ezt a kellemetlen érzést, hanem lehetővé teszi, hogy ne iszapolja a szervezetet, és energiatartalékait az élet biztosítására fordítsa. Ennek köszönhetően valódi fogyás következik be, vagyis a zsírtartalékok csökkenése.

 • A papírvirág szirmainak letépése a napi kis győzelmeket és a siker felé tett lépéseket jelképezi.

A diéta jótékony hatásai károkká válhatnak, ha korlátlanul meghosszabbítják, anélkül, hogy odafigyelnének a táplálkozási szakértők tanácsaira és a szervezet jó közérzetére. A szabályok betartásával egy személy a következőket kapja:

 • jelentős fogyás;
 • a jólét javítása;
 • telítettség különféle táplálkozási összetevőkkel;
 • a káros anyagcseretermékek tisztítása.

Mit tehet és mit nem?

A diétás technikákkal való ismerkedés során sokszor egy ésszerű kérdésre adott válasz a döntő, mit ehetek? Nem valószínű, hogy bárki le akarna mondani a legtöbb termékről, még a fogyás kedvéért sem.

A hatszirmú diéta nagyon hűséges ebből a szempontból. A diétás időszak alatt a fogyás minden termékkategóriát fogyaszt: a hústól a gyümölcsig. A rendszer alapelve, hogy ne zavarja meg a szénhidrát és fehérje "szirmainak" sorrendjét, és az ételt megfelelően főzze meg.

A hat nap alatt a következőket együnk:

 • hal;
 • zöldségek;
 • csirkefilé;
 • gabonafélék;
 • túró;
 • gyümölcs.

A hal fehérje és omega 3 zsírsav. A terméket párolják, főzik, sütik vagy párolják. A tengeri és édesvízi fajok minden fajtája megfelelő: szürke tőkehal, pollock, tonhal, ponty, rózsaszín lazac, hering, angolna stb. A tenger gyümölcsei is jók.

A szántók, kertek termései ugyanígy készülnek. A változatosság érdekében keverje össze a különböző típusú zöldségeket. Ezek vitaminok, mikroelemek, szerves savak szállítói.

A csirkemell filé tiszta fehérjét biztosít. Egy 200 g-os adag húsleves megengedett, amelyben csirkét főznek. A gőzszelet, sült és párolt filé lehetővé teszi az étrend diverzifikálását.

A negyedik nap célja, hogy a szervezetet összetett szénhidrátokkal telítse. Megengedett gabonafélék, kenyér, korpa, hajdina palacsinta, csíráztatott magvak, sőt magvak is.

A kreatív nap önmagáért beszél. De ez nem jelenti azt, hogy csak tiszta sajt szerepel az étlapon. A joghurt és a tej is jó.

A gyümölcsnap teret ad a képzeletnek. Friss gyümölcslevek, turmixok, saláták választékban, sült alma és körte mazsolával, friss és felolvasztott bogyós gyümölcsök minden ínyenc számára tetszeni fognak. Ezen a napon ajánlatos pihenni, és ne visszaélni a fizikai aktivitással.

A hatszirom diéta során a napi táplálékmennyiséget öt-hat részre osztják, és lenyelés előtt jól megrágják. Egyél lassan, vízivás nélkül. Egy csésze vizet lehet inni étkezés előtt, majd - étkezések között, korlátozás nélkül.

A kényelem érdekében minden napra előre írja le az étrendet. Természetesen nem kap valamit, amit nem ehet meg? Ugyanis:

 • cukortartalmú élelmiszerek, lisztes édességek, csokoládé;
 • füstölt húsok, pácolt és sózott ételek;
 • sült és zsíros ételek;
 • gyors kaja;
 • színes üdítők, édes ipari gyümölcslevek.

Az engedélyezett ételeket az étkezési szabályok szerint kell elkészíteni: forralni, pörkölteni, sütni, gőzölőt és lassú tűzhelyet használni. Vegyünk alacsony zsírtartalmú túrót, filét, ne éljünk vissza a fűszerekkel, különösen a sóval. Főzés előtt főzzük.

Igyál vizet, zöld teát, cukrozatlan kávét. Nem ehet rossz minőségű vagy lejárt szavatosságú termékeket, elavult ételeket. Minden alkoholos ital tilos, még alacsony fokon is.

Lehetséges:

Valódi fogyás - ha a testsúly a zsírtartalékok csökkenése miatt csökken, és nem a folyadék eltávolítása vagy a béltisztítás miatt. A későbbi ivás továbbra is pótolja a folyadékveszteséget, és a szilárd táplálék kitölti a beleket.

A hatszirom diéta figyelembe veszi ezeket a finomságokat, és azt ígéri, hogy a saját zsír elégetésével fogy. A jelzett ételek fogyasztásával egy fogyókúrázó napi 500-800 grammot fogyhat.

Továbbra is tisztázni kell azon egyéb termékek szerepét és jelentőségét, amelyek nem szerepelnek a monodiétás étrendben. Kedvenc kávé, édes méz, gomba és tojás – megengedett vagy tilos? Próbáljunk meg válaszolni.

 • Lehetséges édesem?

A szigorú fehérjenapok, amelyek a hatszirmú diétában sokak, a vércukorszint csökkenését okozzák. Ez rossz egészségi állapotban, fejfájásban, akár ájulásban nyilvánul meg. Ilyenkor a méz gyógyszerré válik. Csak egy kanál édesség kiegyenlíti a cukorszintet, és életre kelt egy fogyókúrázó embert.

 • Kaphatok kávét?

A 6 szirom diéta alatt víz és zöld tea fogyasztása javasolt. Ez, hogy úgy mondjam, egy klasszikus, amelyet a kávé szerelmesei nem szeretnek, és legalább egy reggeli adagot „könyörögnek” maguknak - „ébredni”. Az ilyen emberek felé haladva a táplálkozási szakértők engedélyezték ezt az adagot, de szigorú fenntartással: csak fekete kávét, cukor, tej, tejszín nélkül!

 • Lehet gombát?

A diétázók néha furcsa kérdéseket tesznek fel: lehetséges, lehetséges? A sziromdiétában, mint senki másban, minden élelmiszer egyértelműen fel van sorolva, és a napokat róluk nevezik el. Mivel nincs gombanap, a gombával kapcsolatos kérdés nem helyénvaló. Annak ellenére, hogy a gomba is fehérje. Milyen diéta ez, ha nem tagadsz meg magadtól semmit?

 • Kaphatok tojást?

A tojás fehér része természetes fehérjeforrás, és sokak számára úgy tűnik, hogy ez a fehérjenapon teljesen megfelelő. A táplálkozási szakemberek a maguk módján magyarázzák. Az első körökben a tojásfehérje tilos. Kivételt képeznek az olyan ételek, amelyekhez a technológia szerint tojás hozzáadása szükséges (túrós rakott, csirkehússzelet). A túró helyett tojást legkorábban a diéta 5. Ciklusában szabad bevinni, amikor a megfelelő táplálkozás már szokássá válik.

Ellenjavallatok

A hatszirom diétának nevezett táplálkozási rendszert minden olyan embercsoport számára bemutatják, akiknek nincs egészségügyi problémájuk. Ellenjavallatok az emésztőszervek krónikus betegségei, cukorbetegség, vese- és szívpatológiák.

Nem kísérletezhet a terhesség és a szoptatás alatti nők diétájával, valamint más olyan betegekkel, akiknek speciális táplálkozási feltételeket vagy terápiás étrendet írnak elő. A félreértések elkerülése érdekében a diéta megkezdése előtt konzultáljon háziorvosával vagy kezelőorvosával.

Lehetséges kockázatok

Az egészséges emberek általában könnyen tolerálják a hatszirom diétát. Nem okoz komoly éhséget, sorra ellátja az összes szükséges komponenst, így nem meríti ki a szervezetet.

 • Mégis vannak kockázatok az étrenddel kapcsolatban.

Az anyagcsere-folyamatokhoz kapcsolódnak, különösen azzal a ténnyel, hogy gyakori ismétlésekkel a lipidek a zsírokkal együtt égnek. Ez pedig az izomtömeg kritikus csökkenéséhez vezethet.

Fejfájás az étrendben

Sok diétánál fáj a feje a fogyóknak, ennek megvan a magyarázata. A hat szirmból álló étrend során az aktív anyagcsere-folyamatok következtében mérgező jellegű köztes metabolitok képződnek. Káros hatással vannak az agyra és a testsejtekre.

A máj feladata ezen méreganyagok semlegesítése, és ez a folyamat kellemetlen érzésekkel jár: fejfájás, hányinger, akár hányás is.

 • Keveset írnak erről a cikkek, és egyáltalán nem mondják el, hogy ezek a fájdalmak megelőzhetők-e. De sok panasz van az értékelésekben.

A fájdalmak a harmadik vagy negyedik napon kezdődnek. Álmosság, erővesztés, súlyos rosszullét arra kényszeríti a fogyókúrázókat, hogy abbahagyják a diétát. De még azok sem, akik elviselték a diétával kapcsolatos kellemetlenségeket és elérték az eredményeket, nem mindig készek megismételni ezt a bravúrt a jövőben.

Azonban nem mindenkinek fáj a feje: van elég ember, aki rendszeresen használja ezt a technikát, és elégedett az eredménnyel. Ennek oka az élőlények közötti egyéni különbségek és a diétázók egyenlőtlen pszichológiai motivációja.

Komplikációk az eljárás után

A hatszirom diéta során rossz lehelet jelentkezhet. Ez a nagy mennyiségű fehérje emésztésének köszönhető.

 • Fontos, hogy a kalóriatartalmat ne csökkentsük kritikus szintre - 500 kcal: ez hátrányosan befolyásolja a pajzsmirigy működését. A zsírhiány a haj és a bőr állapotának romlásához, az immunitás romlásához vezet.

A lehetséges szövődmények az egészségi állapottól és a szervezet jellemzőitől függenek. Még az is megesik, hogy több félig éhezett nap túlélése után az ember rájön, hogy a súlya nemhogy nem csökkent, de még nőtt is! És ha csökkent, akkor sokkal kevesebb a vártnál. Ez pedig rossz hatással van a legjobb elvárásokban megtévedt ember pszichés állapotára, és elriasztja a további próbálkozásokat.

Kiút a hatszirom diétából

Más táplálkozási rendszerekhez hasonlóan fontos a helyes kilépés a hatszirmú étrendből. Mit jelent? Bontsuk pontokra.

 1. A hatszirmú diéta utáni első napokban ugyanazoknak az ételeknek kell érvényesülniük az étrendben. Az új, kalóriadúsabb, apránként és fokozatosan kerül bele.
 2. Folytassa a zsíros, keményítőtartalmú, édes és egyéb egészségtelen termékek korlátozását a napi menüjében. A diétás étrendhez szokott test örökké hálás lesz neked.
 3. Főzzünk több- vagy duplabojlerrel, sütjük az ételeket sütőben vagy grillen.
 4. Hagyja, hogy a könnyű testmozgás és az egészséges életmód életre szóló szokássá váljon.
 5. És a kedvenc italaidról: napi egy adag kávé még soha senkinek nem ártott. A zöld tea és a gyógynövények pedig nemcsak a szomjat oltják, hanem a fogyást is elősegítik.

A beígért napi 800g, vagy maximum heti 5kg a megadott feltételek és szabályok mellett valós. A megfelelő teljesítmény hosszú távú eredményt ad az étrendi rendszer megvalósításának. Ne csalódjon, ha a maximum nem működik: mindig van egy vagy másik irányú korrekció, amely a test egyéni jellemzőihez kapcsolódik.

Diéta bontása 6 szirom

Ha meghibásodott a hatszirmú diéta, pihenjen, és az első egynaptól kezdje el újra a fogyást. Ha úgy folytatjuk, mintha mi sem történt volna, hatástalan.

 • A gyakorlati táplálkozási szakértők feltárják az összeomlás fogalmát, és önhipnózist ajánlanak ennek elkerülése érdekében.

A hatszirmú diéta kudarca akkor következik be, amikor féktelenül akarsz enni valami tiltott ételt. Ennek elkerülése érdekében ne a „nem” szóra koncentráljon. Gondold át, mi lehetséges ma, és tedd át a tiltást a hetedik napra, amikor véget ér a monodiéták sorozata.

Mondd meg magadnak, hogy vasárnap megeszem ezt a csokoládét, grillsütőt vagy sushit (ha hétfőn kezdtem). Ma pedig örömmel eszem egészséges túrót, vinaigrettet vagy tengeri halat.

 • A szakértők biztosítják, hogy pszichológiailag könnyebben érzékelhető a „ma nem eszem meg, de későbbre halasztom”, mint a „nem tudom megcsinálni”.

Kiderülhet, hogy a hetedik napon egy egész lista lesz valami finom, de haszontalan dologról, de valójában addigra már megkívánod ezeket a termékeket.

Vélemények azokról, akik lefogytak

A 45 éves Elena azt írja, hogy a hatszirmú diéta nemcsak 5 kg-ot fogyott, hanem változatos és ízletes étrendet is élvezett. Elégedettek azok, akik rövid időn belül legalább 3 kg-ot leadtak. A fogyók értékelésében még a fiatalítás hatásáról is írnak, amely a diéta hatására nyilvánult meg.

 • Nem boldogok azok, akiket megtévesztettek az elvárásokban, vagy félig éheztek.

És azt is, akinek nagyon rövid idő után visszatért a súly. Sokan nem bírják a harmadik nap estéjére vagy minden nap fellépő fejfájást, gyengeséget, székelési problémákat.

Azok, akik megszokták, hogy hétköznapi napokon nem esznek túl sokat, nem tartják „éhesnek” az étrendet, és nem értik meg azokat, akik a harmadik napon félig öntudatos állapotban járnak, és „pszichológiai kimerültséget” nyilvánítanak. Éppen ellenkezőleg, az ilyen emberek ebben az időszakban a munkaképesség növekedését és az alvás javulását észlelik. Ez ismét hangsúlyozza, hogy az észlelésnek és a diéta eredményeként elért eredménynek egyéni sajátosságai vannak.

Az orvosok véleménye

Pozitívumokat írnak a hatszirmú étrendről a táplálkozási szakértők, akik a külön táplálkozás elvét vallják. Az áttekintésekben az ezt a technikát felíró orvosok hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a test egésze jó táplálékot kapjon, és ne szenvedjen bizonyos összetevők hosszú távú hiányától. Abban mindenki egyetért, hogy a szirom változat nem okoz nagy kárt a szervezetben.

Arról is beszámoltak, hogy a Dietetikusok Szövetsége (anélkül, hogy meghatározná melyik országot) megfigyelte az önkénteseket, és a teszteredmények alapján hivatalosan is elismerte a technikát a fogyás diétás módszereként.

Eredmények és hatékonyság

A hatszirom diéta első ciklusa általában örömet okoz: a testsúly három-öt kilogrammal csökken. Ha ez elég, a diétát le lehet állítani. Sok múlik a kezdeti tömegen. Ha a minimumot-maximumot vesszük, akkor a napi mutatók 0,3-1,0 kg között ingadoznak.

 • Ha az eredmények és a hatékonyság nem kielégítő, egy második hatnapos időszak tartható.

És így négyszer, de nem többet, javasolják a táplálkozási szakemberek. Nem ért egyet a táplálkozási szakértők és a gasztroenterológusok között: ha az előbbiek a ciklus azonnali megismétlését tartják hatékonyabbnak, az utóbbiak azt javasolják, hogy várjunk, és legkorábban két héttel később fogyasszunk újra. Ezalatt a szervezet megpihen, és készen áll a következő fogyásra.

 • Nyilvánvalóan hallgatnia kell a jólétére, és saját érzései alapján kell döntést hoznia.

További bónusz a szervezet megtisztulása, valamint az egészségesebb étkezési módhoz való hozzászoktatás. Sokak számára ez állandó szokássá vált.

Az a személy, aki lefogyott, könnyűnek és vidámnak érzi magát. De nem szabad elfelejteni, hogy a folyamatosan gyakorolt diéták kedvezőtlenek az egészségre.

Diéta "kedvenc" vagy "6 szirom", melyik a jobb

Azok, akik kipróbáltak különféle fogyási módszereket, végül felteszik maguknak a kérdést: a kedvenc diétám vagy a 6 szirom, melyik a jobb az én esetemben? Mivel az eredmények eltérőek, és mindig a szervezet egyéni érzékenységétől függenek a módszerek bizonyos jellemzői iránt. Ez alól a hatszirmú diéta sem kivétel.

Ha tetszett a szirom mód, és az eredmények tetszetősek, akkor a válasz egyértelmű, és időről időre alkalmazhat egy ilyen sémát, amikor sürgősen ki kell javítania a már nem túl elrontott alakját. Más esetekben más módszereket kell kipróbálnia. Annak érdekében, hogy ne kínozza magát hosszas keresésben, forduljon egy táplálkozási szakértőhöz, aki szakszerűen választ ki egy lehetőséget konkrét paraméterek és egészségügyi mutatók alapján. Ily módon csökkentheti a lehetséges kockázatokat és késéseket.

A „mit együnk a fogyáshoz” szentségi kérdést a hatszirmú diéta oldja meg. Nem tilt semmilyen termékcsoportot, csak mennyiségüket, elkészítési és felhasználási módjukat szabályozza. A technika azon a tényezőn alapult, hogy a monoton étel serkenti a fogyást. Ez egy ideális technika azok számára, akik nem szeretik a szigorú korlátozásokat, de készek töredékesen enni, csökkenteni az adagokat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.