^
A
A
A

Panaszok és rossz közérzet a terhességben - tanulunk harcolni velük

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A terhesség alatt a várandós anya sok betegségben szenved, amelyek oka a test hormonális változásai és a megnövekedett terhelés. Néhány probléma csak bizonyos trimeszterekre jellemző, némelyik mind a 9 hónapban. De nem minden olyan rossz! A terhesség egy nő természetes állapota, és a felmerült panaszokkal sikeresen harcolhat.

Az első trimeszterben a következő betegségek jellemzőek:

 • Mérgezés. Bátorító, hogy a 12. Hét végére a legtöbb nő teljesen elfelejtette róla. A terhes nők mérgezésével való küzdelem módszerei hagyományosak: kisebb adagok fogyasztása, de gyakran; Émelygés esetén igyon sósavas vizet, vagy lassan rágjon egy szendvics kekszet. Elvileg minden jövőbeli anya végül meg fogja érteni, hogy melyik módszer alkalmasabb rá;
 • Szédülés az éles vérnyomásesés következtében. Ezért egy ülő és fekvő helyzetből lassan, hirtelen mozgás nélkül;
 • Gyakori vizeletürítés (a 3. Trimeszterben jellemző). A növekvő méh összenyomja a húgyhólyagot, ezért éjjel ne próbáljon sok folyadékot bevenni.

A második trimeszter "híres" az ilyen problémákra:

 • A nyálkahártyák - a csecsemő fejét előidéző nyomás, a végbél vénáinak kiterjedéséhez vezet. A vérzés megelőzése a terhesség alatt: a székrekedés elkerülése, a rostban gazdag ételek fogyasztása, próbálja meg hosszabb ideig nem ülni. Súlyos esetekben forduljon orvoshoz, hogy speciális kúpokat vagy kenőcsöket írjon elő;
 • Stretch marks on the abdomen - megjelenik a bőr rugalmasságának csökkenésével. Megelőzése érdekében speciális kozmetikumokat használjon;
 • Fokozott verejtékezés - hormonális változások és intenzív vérkeringés okozza. Csak természetes anyagokból próbálja viselni a ruhákat.

A harmadik trimeszterben jellemző panaszok:

 • Légszomj - a növekvő magzat lenyomja a membránt. Körülbelül egy hónappal a szállítás előtt ez a probléma eltűnik. A légszomj másik oka lehet vérszegénység, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a hemoglobin szintjét a vérben;
 • Duzzanat. Ha nem társul magas vérnyomás vagy fehérje megjelenése a vizeletben - semmi borzasztó. Csak próbálj meg többet pihenni és menni egy sómentes diétába. Az ödéma, valamint a hemoglobinszint csökkenése miatt fellépő dyspnoe megelőzése érdekében folyamatosan figyelemmel kell kísérni a mutatókat a terhes nők laboratóriumi vizsgálata során;
 • Az izmok spasmái - gyakran a szervezet kalciumhiánya miatt. Forduljon orvosához a nőgyógyászati klinikákon;
 • Gyomorégés - a szelep laza állapotából adódik, amikor belép a gyomorba. Távolítsa el a sült és füstölt diétás ételt, és támadás esetén - egy kis kortyot egy pohár meleg "Borjomi" -ból.

Mind a 9 hónapra jellemző:

 • A lágyulás következtében vérzésgumik. A fogakat egy különleges pasztával és egy puha fogkefével tisztítsa meg;
 • A székrekedés a terhesség alatt - a progeszteron hormon pihentető hatású és a bél izmaiban. Egyél rostban gazdag élelmiszereket;
 • Varicose vénák. Kerülje el a hosszú, statikus helyzetet és a "lábát gyalog" ülést.
 • Horminális kibocsátás növekedése a test hormonális változásai miatt. Ne használjon szagtalanított napi párnákat és keresse fel orvosát a bakteriális fertőzések megszüntetése érdekében.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.