^

Nyak és dekoltázs lifting: műtéti technika

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 11.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Plasztikai műtétet végeznek a test szinte bármely részén, beleértve a nyakat is. Például egy olyan népszerű sebészeti eljárás, mint a nyakemelés, lehetővé teszi az emberek számára, hogy megszabaduljanak az olyan esztétikai problémától, mint a bőr megereszkedése az áll alatt. Ezt a hibát más módon nem lehet kiküszöbölni, ezért a platysmaplasztika (ún. Nyakemelés a sebészetben) a sebészeti beavatkozások meglehetősen gyakori komplexumának számít.

Az eljárás indikációi

A nyak területén viszonylag kevés zsírszövet található. A bőr megereszkedése az életkorral alakul ki, és sok tekintetben itt a kis zsírréteg „okolható”, a bőr alatti izmok szerkezeti sajátosságai, az úgynevezett „platysma” pedig egy vékony izomelem, amely közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el és összeolvad. A dermisszel. Sok embernél a platysma nem összefüggő felülettel rendelkezik, hanem különálló izomcsoportok jellemzik, amelyek az életkorral kiszáradnak és elvesztik funkcionalitásukat.

Anatómiailag a platysma a mimikai izomnak minősül, ezért nem vesz részt a nyak motoros tevékenységében, hanem csak bizonyos érzelmi állapotok hátterében aktiválódik - például amikor az ember erős fájdalmat tapasztal, vagy nagyon fél, ill. Mérges. Mivel ilyen érzelmeket élünk át, őszintén szólva, ritkán, a platysma szinte mindig ellazult állapotban van. Az életkor előrehaladtával a nyak szöveteiben lelassul a vérkeringés, az izmok kevésbé rugalmasak és petyhüdtté válnak. Ennek eredményeként - a bőr megereszkedése az áll alatt, a szájzug lelógása stb.

Mikor ajánlható a betegnek nyakemelés? Mindenekelőtt jelzésnek minősülnek az életkorral összefüggő hibák, valamint azok, amelyek a nyak szerkezetének egyéni sajátosságai vagy egy bizonyos életmód miatt alakultak ki. Leggyakrabban a 25-30 év feletti nők kérik a nyakemelő sebész segítségét. Az idősebb betegek arcplasztikát hajtanak végre, hogy kijavítsák az olyan problémákat, mint a "pulykanyak", "Vénusz gyűrűk", kettős áll.

A pulykanyak egy olyan hiba, amely az életkorral minden embernél kialakul, mivel a bőr és az izomszövet rugalmasságának természetes elvesztésével jár.

A Vénusz gyűrűi gyakori esztétikai hiba, amelyet a nyak területén lévő zsírszövet túlzott felhalmozódása okoz. Ez pedig a vérkeringés fokozatos gyengülésével és az anyagcsere-folyamatok lelassulásával jár. Kívülről a probléma úgy néz ki, mint a méhnyak kerülete mentén, sajátos gyűrű alakú megvastagodások kialakulása.

A kettős áll ugyanolyan gyakori probléma, amely nemcsak a túlsúlyhoz, hanem a nyaki szövetek életkorral összefüggő megvastagodásához is kapcsolódik.

Ezen hiányosságok bármelyike kijavítható egy hozzáértő nyakemeléssel.

Készítmény

Az orvos, mielőtt nyakplasztikára utalná a pácienst, mindenképpen előzetes értékelő konzultációt tart: meg kell határozni az életkorral összefüggő vagy egyéb szöveti elváltozások mértékét, javaslatot kell tenni a közelgő beavatkozás mértékére, és ki kell választani a legmegfelelőbbet. Megfelelő típusú művelet. Az orvos megkérdezi a pácienst az őt érintő problémákról, a nyakemelés lehetséges ellenjavallatairól, azokról a hibákról, amelyeket meg kell szüntetni és javítani. Ezenkívül a páciens tájékoztatást kap arról, hogyan történik a nyakemelés, mennyi ideig fog tartani a beavatkozás. A rehabilitáció további időszakáról és a lehetséges következményekről, szövődményekről az orvos mindenképpen tájékoztatást ad.

A nyakemelésre való felkészülés során a páciens diagnosztikai vizsgálaton esik át. A műtét előtti képek is készülnek az összes változás utólagos elemzésére.

Két héttel a nyakemelés előtt a betegnek abba kell hagynia a véralvadást befolyásoló gyógyszerek szedését - acetilszalicilsavról és más hasonló hatású gyógyszerekről beszélünk. Ha valakit folyamatosan valamilyen gyógyszerszedésre kényszerítenek, akkor erről előre figyelmeztetni kell a műtőorvost.

14 nappal az eljárás előtt a betegnek abba kell hagynia a dohányzást (vagy legalább jelentősen csökkentenie kell az elszívott cigaretták számát). Az a tény, hogy a dohányzás az erek görcsét váltja ki, ami a szövetek véráramlásának romlásához vezethet, mind a beavatkozás, mind a rehabilitációs időszak alatt.

Egy héttel a nyakemelés előtt a páciensnek el kell távolítania az étrendből a zsírokat és a fűszeres ételeket, valamint ki kell zárnia az alkoholos italok fogyasztását.

Az eljárás előtt 8-10 órával nem lehet enni és inni: a beavatkozás időpontjában a gyomornak üresnek kell lennie.

Maga a műtét általában körülbelül 30-40 percig tart, majd a beteget fekvőbeteg megfigyelésre küldik.

Technika nyakemelés

Különféle nyakemelési módok ismertek: a sebészek a páciens egyéni sajátosságai alapján választják ki az optimálisat. Ezek a módszerek:

 • nyaki zsírleszívás;
 • elszigetelt nyakemelés;
 • komplex nyak és arc lifting;
 • cervicoplasztika;
 • radikális platysmaplasztika.

A nyaki zsírleszívás egy kis (kb. 3,5 cm-es) bemetszésen keresztül történik, amelyen keresztül eltávolítják a felesleges zsírszövetet. Ez a technika optimális a kettős áll eltávolítására.

Az elszigetelt nyakemelés helyi plasztikával és a bőrlebenyek eltolásával jár: ez a módszer kíméletesebb, de nem ad kifejezett fiatalító hatást.[1]

A komplex lifting egy kombinált technika, amely egyesíti a nyak és az arcbőr korrekcióját. A módszer magában foglalhat lifting eljárást, zsírleszívást és kontúrozást.

A méhplasztika a rugalmasságukat vesztett, megereszkedett szövetek eltávolításával jár: a nyak és az áll területén a felesleges bőrt levágják.

Ha radikális platysmaplasztikát végeznek, a nyakemelés a következő módok egyikén végezhető el:

 • oldalsó;
 • középső.

Oldalsó emelés során a platizmát lehámozzák, majd eltávolítják a felesleges zsírszövetet. Ezt követően a halántékok területén bemetszések készülnek, amelyek beborítják a füleket és mögöttük végződnek. A módszernek köszönhetően a platysma megfeszül, a tónus visszatér, a kontúrok tisztábbá válnak (a szövetek felhúzódnak és rögzítésre kerülnek a fül mögött). Az eljárást gyakran kombinálják SMAS liftinggel, az arc és a nyak alsó felének korrekciójával.

Mediális emeléssel a medián izomélek divergenciáját korrigálják - az úgynevezett fűző nyakemelést hajtják végre. Az áll alatt felvágjuk a szöveteket, középre feszítjük a bőr alatti izmokat, és kialakítunk egy kijelölt nyak-áll szöget. A platysmát varrják, a bőrt varrják.

A hátmetszéssel járó nyakemelés egy viszonylag új technika, amelyet alig 7-8 éve alkalmaznak a plasztikai sebészet világában. A posztszovjet tér országaiban egy ilyen művelet nem különösebben elterjedt - elsősorban újdonsága és a szakemberek körében tapasztalt gyakorlat hiánya miatt.

A mezoszálas nyakemelés egy minimálisan invazív eljárás, viszonylag rövid felépülési idővel. A polidioxanonból álló mezoszálaknak köszönhetően egyfajta váz jön létre, amely fokozatosan feloldódik a szövetekben. Ugyanakkor a mezoszálak serkentik a bőr kollagén termelődését, így a lifting hatás a keret feloldódása után is megmarad. Vannak más keretszálak is - Aptos. Összetételüket a kaprolakton képviseli, így a lifting hatás kifejezettebb.[2], [3]

Az endoszkópos nyakemelés az alacsony traumás technikák kategóriájába tartozik, mivel endoszkóppal végzik. Az ilyen emelés nem igényel nagy bemetszéseket és jelentős szövethámlasztást. Az endoszkópos nyakemelés hatása azonban nem kisebb, mint a hagyományos nyakemelésé. Az endoszkóp szúrása a fül mögötti redőkben történik. Általános érzéstelenítést alkalmaznak, és az orvos a monitoron látja a műtét teljes menetét: a sebész újraelosztja a lágyszöveteket, rögzíti az izmokat és megfeszíti a bőrt a kívánt irányba. Az endoszkópos nyakplasztika szinte mindig az állzsírleszívással és az arc liftinggel egyidejűleg történik.[4]

A lézeres nyakemelés nem sebészi módszerekre vonatkozik: a kezelés fájdalommentes és viszonylag könnyen kivitelezhető, a hatás pedig állítólag 2 évig tart. A módszer lényege egy lézersugár bőrre gyakorolt hatásában rejlik, melynek hatására a kollagén termelődése serkentődik, a bőr pedig elkezd fiatalodni. A fenntartható hatás érdekében legalább három lézer liftinget kell végrehajtani. A frakcionált CO2 lézeres nyakfelújítás hatékony és hosszú távú kezelési lehetőség azon betegek számára, akiknél elsősorban a bőr lazasága és ráncai, valamint bőrfelszíni pigmentációja jelentkezik.[5]

Rádiófrekvenciás zsírleszívás (RFAL) a nyak és az arc kontúrozására. Biztonságos eljárás a bőr lazaságának és zsírlerakódásainak jelentős csökkentésére a nyaki-állon és az arcokon.[6]

A hollywoodi nyakemelés egy egyedülálló hollywoodi nyakemelő technika, amelyet New York-i plasztikai sebészek fejlesztettek ki. Ez a technika biztosítja az áll és a nyak hatékony feszesítését, megszabadul a megereszkedett bőrtől, helyreállítja a nyak és az arc fiatal vonásait. Ez a nyakemelő a hollywoodi színészek körében népszerűsége miatt kapta Hollywood nevét. Az eljárás után a betegek gyorsan visszatértek a munkába, és a hegek mások számára láthatatlanok maradtak. A hollywoodi liftezést nem csak az Egyesült Államokban, hanem hazánkban is végzik, hiszen a technika elterjedt a világ legtöbb plasztikai sebészeti klinikáján.

Ultrahangos zsírleszívás és korlátozott bemetszésű platysmaplasztika kombinált alkalmazása az öregedő nyakbőr korrekciójára. Ez a kombinált terápia fájdalommentes, és mindig jelentős javulást eredményez a nyak és az áll szögében.[7]

Ellenjavallatok az eljáráshoz

A sebész nem végez nyakemelést, ha a betegnek a következő ellenjavallatai vannak:

 • akut fertőző és gyulladásos folyamatok, krónikus gyulladásos patológiák súlyosbodásának időszakai;
 • rosszindulatú és jóindulatú daganatok és autoimmun folyamatok;
 • károsodott véralvadás;
 • a bőr rugalmasságának és turgorának abszolút elvesztése;
 • cukorbetegség;
 • a szív és az erek dekompenzált betegségei;
 • a test allergiás hangulata, allergiás reakciók akut periódusai;
 • elégtelen vese- és/vagy májműködés;
 • a bőr károsodása és betegsége a tervezett műtét területén.

Az eljárás utáni következmények

Néhány következmény az eljárás után néha nem kerülhető el:

 • A vérzések, hematómák, a savós folyadék felhalmozódása szövetkárosodással jár, és fájdalomként, zúzódásként vagy kis tömítésként jelentkezik a varrás területén, sűrű szálak jelenléte a fülkagyló mögött. A legtöbb esetben ez a hatás a nyakemelést követő első 24 órán belül észrevehető. Ha a problémát később fedezik fel, az rontja a prognózist, és szövődmények kialakulásához vezethet - például szöveti nekrózis.
 • Jelentős hematómák vagy szerómák, amelyek nagy mennyiségű vér vagy savós folyadék felszabadulását okozzák a szövetbe, sebészeti beavatkozást igényelnek. Ezeket korábban elkészített varratokkal távolítják el, majd újra felhelyezik.
 • A nyakemelő műtét területén (a fülkagyló mögött vagy a halántékban) a hajhullás a szőrtüszők beavatkozás közbeni károsodása miatt következik be. A haj helyreállítása általában orvos további részvétele nélkül történik, némi idővel a nyak emelése után. Ha nincs gyógyulás, az orvos hajátültetést javasolhat.

Bizonyos körülmények között a nyakemelés után nemcsak átmeneti következmények alakulnak ki, hanem meglehetősen súlyos szövődmények is. Bár a statisztikák szerint ez viszonylag ritkán történik.

Komplikációk az eljárás után

 • A bőrelhalás a szövet elvékonyodása vagy a varratvonal túlzott feszülése által okozott károsodott véráramlás következtében alakul ki. A nyakemelés után a nekrotikus folyamatok gyakrabban rögzülnek a fülkagyló mögötti területen.
 • Egy fertőzés csatlakozása lehetséges egy nagy kiterjedésű hematóma vagy nekrotikus folyamatok hátterében. Ezenkívül fertőzés akkor is előfordulhat, ha a varrás során véletlenül szőr kerül a bemetszés területére. Ez a probléma általában egy antibiotikum-kúrával megoldódik.
 • A pigment túlzott felhalmozódása a bőrben, vagy depigmentáció figyelhető meg fokozott bőrérzékenységgel, valamint kiterjedt intradermális zúzódások kialakulásával.
 • Az arc kontúrdeformációja hematómák képződése, bőrterületek elmozdulása, a felületes nyaki izmok károsodása, valamint az áll területén lévő zsírszövet túlzott eltávolítása következtében léphet fel. Gyakran egy ilyen probléma, amely a nyak emelése során merült fel, ismételt sebészeti beavatkozást igényel.
 • A keloid szövet képződése a hegesedés területén gyakran előfordul olyan betegeknél, akiknek örökletes hajlamuk van egy ilyen szövődményre. Hétköznapi embereknél a varrás általában legfeljebb 10-12 hónapig teljesen meghúzódik: ennek eredményeként közönséges heg képződik. Ha a gyógyulás során megsértések lépnek fel, akkor a keloid szövet nő a hegben. A szövődmények megelőzése érdekében a keloid növekedésre való hajlamot még a nyakemelés vagy bármely más műtét tervezésének szakaszában is meg kell határozni.

Az eljárás után gondoskodni

A nyakemelést követő néhány napon belül a páciens orvosi felügyelet alatt áll, stacioner körülmények között. Jelentős fájdalomérzet esetén fájdalomcsillapítót kell szednie. Általában enyhe húzó fájdalmak a nyak területén körülbelül 10-14 napig érezhetők, majd a seb gyógyulásával fokozatosan megszűnnek. A fájdalommal egyidejűleg a hematómák eltűnnek, a duzzanat eltűnik.

A varratokat a beavatkozás után 1-1,5 héttel távolítják el. A szövetek helyreállításának felgyorsítása érdekében az orvos fizioterápiát írhat elő - mindenekelőtt ez a módszer szükséges a nyak izomszövetének működésének helyreállításához.

A nyakemelés után az orvos modellező kötéskeretet helyez a páciensre, amelyet ezt követően speciális kompressziós nyaki fűzőre cserélnek. 3-4 hétig kell viselni.

További orvosi tanácsok lehetnek:

 • a nyakemelés utáni szövetek helyreállításának időszakában nem mehet fürdőbe vagy szaunába;
 • ne vegyen forró zuhanyt vagy fürdőt;
 • nem látogathatja meg a szoláriumot, napozhat a strandon és úszhat;
 • minden fizikai tevékenységet korlátozni kell (nem kívánatos futni, ugrálni, nehéz tárgyakat szállítani, lehajolni);
 • fekvő helyzetben célszerű aludni, használhatunk erre egy magas párnát.

Ha helyesen követi az orvos összes tanácsát, akkor a nyak emelése utáni szövődmények kockázata nullára csökken.

Vélemények

Leggyakrabban a plasztikai sebészek három lehetőség közül választhatnak a nyak emelésére:

 • oldalsó emelés szövetfeszítéssel vízszintes varrással;
 • mediális emelés, amely magában foglalja a szövetek függőleges varrását a nyak közepéig;
 • vegyes változata a lift - laterális-mediális típusú.

A szakértők szerint a fenti módszerek közül az utolsót ismerik el hatékonyabbnak, mivel minden megereszkedett nyaki szövet meghúzására használható, ami jelentősen befolyásolja a nyaki kontúrok súlyosságát.

Ahogy maguk a betegek mondják, az oldalsó-mediális nyakemelés még az ötven év feletti nőket is szó szerint megfiatalítja. A fő feltétel egy jó klinika és egy ilyen korrekciós műtétek elvégzésére képesített és engedéllyel rendelkező operáló sebész kiválasztása. Az eljárásról való döntéskor azt is fontos ellenőrizni, hogy a korszerű berendezések hogyan vesznek részt a beavatkozási folyamatban. Ha a páciens megfelelő szintű klinikán dolgozik, akkor a nyakemelés ideális eredménye:

 • a nyak és az áll közötti szög igazodik;
 • a bőr kisimul, rugalmasabb lesz;
 • tiszta nyaki körvonalak jelennek meg.

Jobb, ha a nyak emelését arcfiatalítással kombinálják. Ebben az esetben optimális fiatalító eredményre számíthat.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.