^

Mítoszok és igazság a napenergiával és a kozmetikai kozmetikumokkal kapcsolatban

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Mítosz 1. "Hámlás után a cserzés jobb"

Valószínűleg gyanús savak hozzáadásával a testre cserjések vagy héjak vannak. Igazán lerakják a kis részecskéket a bőr felszínéről, frissítik. És az "új" bõrfesték jobb lesz az ágyhoz.

Ha a szépségszalonokban végzett hardveres peelingről beszélünk, akkor a mesterek kötelesek figyelmeztetni Önt: a bőr ezen eljárás után nagyon érzékeny, és még az árnyékban is könnyen éghet. Éppen ezért érdemes hatalmas mezőket viselni, hogy fedezze az arcot. Továbbá azt sem javasolnám magamnak, hogy a part előtt aktív savakat használjak. Természetesen nem okoznak kémiai égést, de a bőr sokkal érzékenyebb lesz a napsugarakra, majd a napfény egyértelműen meg van erősítve.

2. Mítosz: "Az én védő krémem is megfelel a férjemnek"

Természetesen, ha egy ember természeténél fogva nagyon érzékeny a nap sugaraira, akkor nagyon élvezheti szeretett nőjének fényvédőjét. De valójában, nem ok nélkül, van egy kifejezés a vastag bőrű férfiak. Ez valóban így van - az erősebb szex bőrénél vastagabb, mint a nőké. És sötétebb - a kollagén és a melatonin intenzívebb előállítása miatt. Ezért egy nagy mennyiségű SPF-faktorral rendelkező krém nem szükséges. Ha megy a déli tengerbe, az első napokban egy nőnek jobbnak kell lennie a legnagyobb SPF-vel (30-nál jobb), és 10-re elegendő.

Egyébként ne keverjük össze a fényvédő vagy spray-kkel és a barnítóolajjal: az olaj növeli az égési esélyt.

3. Mítosz: "Először vásárolunk, majd a naptól kezdve elkenődünk"

A fürdőzés előtt és után használjon fényvédőt. Ezenkívül fontos, hogy a krém a napsugárzás előtt egy ideig alkalmazzon, jobb fél óráig, legalább 15 percig. Végül is, az aktív komponensek nem azonnal lépnek fel. És sajnos, bármennyire is jó a kozmetikumok, még víztaszító, - még mindig mosni fürdés után. Ezért a védőréteget minden fürdő után vagy legalább egyszer meg kell újítani.

4. Mítosz: "Hosszú ideig lefekszem, inkább megvilágítom"

Ez természetesen nem igaz. A sápadt bőrű északiak szó szerint elégek 10 percig a nappal, hogy megégnek. És minden napégés időnként növeli a melanoma (bőrrák) kockázatát - ez, sajnos, már tudományosan igazolt tény.

Ne feledje, hogy a legbiztonságosabb tan - a nap 12 óráig (vagy jobb - 11-ig) és 16 óra után. A napsütéses nap a legerőszakosabb, és az esernyő alatt sem védett. A felkészületlen nyaralóknak, akik éppen megérkeztek a déli napsütésre, először jobb, ha fél óráig sem reggelig sem fognak eltölteni. Maximum - egy óra az esernyő alatt. És ne felejtsd el a kolobok elvét: minden nap 5-10 percet fordítasz a különböző oldalakról.

5. Mítosz: "Mielőtt szabadságra megyek, elmegyek a szoláriumba, és egész nap a tengerparton fekszem"

Általánosságban ez igaz, óvatosan megerősíti a svájci bőrgyógyász, Eric Schweiger. És azonnal figyelmezteti: a melatonin kialakulása, amely "sötétít" nekünk, lényegében komoly munkát jelent a mi immunitásunkért, mert ily módon kénytelen védeni a bőrt a nap sugaraitól. Minél hosszabb ideig fekszel a nap, annál inkább pihenni. És a gyengített immunitás miatt, még déli irányban is nagyon könnyű elkapni a hideget, nem is beszélve a különböző fertőzésekről.

Délen ne vegyen vízálló szempillaspirált

A kozmetológusok figyelmeztetnek: nem számít, milyen nagy a kísértés, hogy vegye fel a tenger vízálló kozmetikumokat, a legjobb otthont hagyni. Végül is a hasított test aktív összetevői agresszíven hatnak a szempillérekre, így törékennyé teszik őket. A tengervíz hatása súlyosbodik. A csillók védelme az agresszív napsugaraktól nemcsak a panthenollal rendelkező speciális géleket, hanem a szempillaspirál is segít. Ezért a nyaralás a forró nap, ez a legjobb, hogy azt.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.