^
A
A
A

A bőr állapotának vizsgálata

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Diagnosztizálása a bőr betegségei és függelékei, valamint különféle kozmetikai hibák alapján a tanulmány a történelem, alapos vizsgálata a bőr és látható nyálkahártyák, és ha bebizonyosodik, az eredmények a további klinikai, műszeres és laboratóriumi vizsgálatok. A diagnózisban vezető szerepet játszik az érintetlen és az érintett bőr vizsgálata. A vizsgálatot meleg, jól megvilágított szobában kell elvégezni. A bőr dermatocosmetológiai vizsgálatára hagyományosan egy nagyítót használnak.

Az érintetlen bőr állapotának vizsgálatakor figyelmet kell fordítani a színe, a mintázat, a turgor, a rugalmasság, a nedvesség és a faggyú súlyosságára. Valamint a haj és a szög állapotáról.

A bőr színének értékelése lehetőséget nyújt arra, hogy felfogja az edényeinek állapotát és a vérellátást, valamint a pigmentképző funkciót. A normális bőr matt árnyalatú és különleges színű, főként az erekben és a melanin pigmentben való átvitelétől függően. A korral összefüggő bőrváltozások felmérésekor szem előtt kell tartani, hogy a fotósöregedésnek a krónikus insolációra hajlamos területeken kissé sárgás bőr tónusa van.

A nedvességtartalom és a bőr zsírosság tükrözik a funkcionális állapotát a verejték és a faggyúmirigyek, és a rajz, turgor és rugalmasságát - a feltétele a kötőszövet és súlyosságától transepidermalyyuy vízveszteséget. E paraméterek együttes értékelése alapján megállapítják a bőr típusát (normál, száraz, olajos, kombinált). A zsírfelszabadulás súlyosságának felmérésére zsír tesztet alkalmaznak. A bőr alapos megtisztítása után legalább 2 órával. Alkalmazzon cigarettát vagy blotting papírt, és egy lapot folyamatosan nyomja a homlok, az orr, az állcsont bőrére, majd - a bal és jobb oldali arcra. Ha a papír zsíros foltok nélkül marad, akkor a teszt negatívnak tekinthető, és ha van olajos folt, akkor a teszt pozitív. A bőr turgor állapotának vizsgálatakor számos mintát használnak (bőr összehajtása vagy bőrdózis vizsgálata, rotációs tömörítési vizsgálat stb.). A rugalmasság meghatározása érdekében a bőrt a hajtásba húzzuk, és felengedjük, miközben rögzítjük a visszatérés normál sebességét.

A haj állapotának felmérésénél figyelmet kell fordítani a növekedés típusára (férfi és női típus), mennyiségre, erõsségre. A nőstény nőstény növekedése A nő, valamint az ember férfi típusának gyengébb kifejeződése, bizonyítja az endokrin rendellenességek jelenlétét. A kozmetológiában a nők gyakran találkoznak a hirsutizmussal kombinálva a pattanásokkal, az életkorral kapcsolatos bőrelváltozásokkal és más állapotokkal és betegségekkel. Figyelnie kell a pigmentált haj fokozott növekedésére a felső ajakra, az állára, a periareolar területre, valamint a köldök alatt lévő hasra.

A körömlemezek állapotát alakjuk, felületük, színeik, vastagságuk, szilárdságuk alapján értékeljük. Általában sima, fényes és egyenletes rózsaszínű színezék.

A szájnyálkahártya állapotának felméréséhez meg kell vizsgálnia azt az ajkak, az arc, a puha és a kemény száj, a nyelv és a torok területén.

A bőr vizsgálata során a bőr vegetatív reflexei (dermographizmus, izmos-haj reflex) értékelése történik.

A dermographizmus a bőr neuromuszkuláris rendszerének mechanikai irritációra adott reakciója, fehér (véredény görcsös), vörös (értágulattal) és vegyes. Ismeretes, hogy egyes dermatózisok esetében bizonyos dermographizmus jellemző (például a fehér dermographizmus - az atónikus dermatitis esetében).

A izomfájdalom, vagy a pilomotor, a reflex okozza, hogy a bőrt spatulával vagy helyi hűtéssel végzi. Ennek az irritálódásra válaszul jelenik meg az effimero follicularis csomók ("goosebumps"),

A dermographizmus természete és a pilomotoros reflex súlyossága lehetővé teszi az idegrendszer szimpatikus vagy paraszimpatikus részének közvetett megítélését.

Ha szükséges, a bőrérzékenység zavarait hőmérsékleti, tapintási és fájdalomérzékenységi minták alapján határozzák meg.

A bőr állapotának, a mellkasrészeinek és a nyálkahártyák állapotának felmérése mellett fontos, hogy folyamatosan értékeljük a szubkután perifériás nyirokcsomók rendelkezésre álló tapintásának méretét, konzisztenciáját, mobilitását és érzékenységét.

A dermatocosmetológiai állapot leírásának egyik jellemzője nemcsak a fenti paraméterek jellemzője, hanem az életkorral összefüggő bőrváltozások jelei is.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.